Debatten om Windows 10 och uppföljaren Windows 11 är fortfarande ett aktuellt ämne, där starka åsikter ibland delar förespråkare av respektive operativsystem. Andra drömmer sig hellre tillbaka till en svunnen tid, med välbekant gränssnitt och mindre datainsamling. Nu vrider moddare tillbaka klockan till tiden då klassiska Windows XP stod på topp.

Projektet "Windows Experience Freestyle Update" förvandlar skrivbordet till en närapå exakt kopia av Windows XP. Operativsystemet, som baseras på Windows 10, inkluderar många nostalgiska guldkorn. Här skymtas allt från den klassiska startmenyn och Utforskaren till gamla Paint och 3D Pinball. Även Internet Explorer får vara med, fast bakom ikonen gömmer sig egentligen Firefox med nya kläder.

Windows XP 4.jpg

Bildkälla: Neowin

Windows XP 3.jpg

Bildkälla: Neowin

Windows XP 2.jpg

Bildkälla: Neowin

Windows XP 1.jpg

Bildkälla: Neowin

Imitationen är inte helt perfekt och några delar påminner fortfarande om Windows 10. Därtill listas en mängd kända buggar, med bland annat trasiga knappar och icke-fungerade DPI-skalning. Klassiska Windows Messenger fungerar inte heller, eftersom Microsoft släckt servrarna sedan många år tillbaka.

För att få igång operativsystemet behövs en Windows 10-nyckel, men det bör noteras att en inofficiell Windows-utgåva kan innebära frågetecken vad gäller säkerhet och integritet. Därför är modden kanske inte att rekommendera som primärt operativsystem, men exempelvis en virtuell maskin kan fungera för den som är nyfiken på en nostalgirunda.

Läs mer på temat nostalgi: