Intresset för kretstillverkning på hemmaplan har ökat i Europa de senaste åren, där Intel spikat att investera totalt 33 miljarder USD på anläggningar i området. 17 miljarder USD läggs på jättefabriker – megafabs – i tyska Magdeburg, men till följd av stigande priser kräver Intel mer skattelättnader och bidrag än de 6,8 miljarder euro som tidigare överenskommet.

Nu rapporteras att Tyskland trots besked om motsatsen ser ut att gå processorjätten till mötes. Tidigare i veckan presenterade den tyska finansministern Christian Lindner att landets budget inte har utrymme för Intels nya krav på 10 miljarder euro. Via myndighetspersoner i kontakt med tidningen Handelsblatt framkommer att ministerns besked inte innebär spiken i kistan.

Förhandlingar mellan Intel och representanter från Tyskland för att utöka bidraget pågår under helgen. Utfallet väntas bli i linje med Intels önskemål och därmed nära 50 procent högre än det ursprungliga beloppet. Avslutningsvis skriver Handelsblatt att ett officiellt besked ser ut att vara redo till på måndag, när Intels VD Pat Gelsinger kan skriva under överenskommelsen.

Innan byggstarten tillfälligt pausades var planen att ha fabrikerna redo för kretstillverkning under år 2027, något som sannolikt försenas till 2028. När anläggningarna står redo ska de användas för Intels egna produkter, men även för kontraktstillverkning åt andra intressenter.