EU och USA satsar miljarder på inhemsk produktion av chip och halvledare på sistone, men Kina sätter nu käppar i hjulet genom att stoppa export av gallium och germanium. Kina meddelade redan i juli att på grund av säkerhetsskäl skulle exportrestriktioner träda i kraft 1 augusti. Detta sågs som ett svar på det pågående handelskriget mot Kina där Nederländernas nyligen, efter rekommendation från USA, satt stopp för export av utrustning till kinesiska chippfabriker.

Med restriktionerna väntas inga större konsekvenser på kort sikt. Det finns lager med metallerna som kan räcka i två till tre månader för produktion av halvledare och annan elektronik. Enligt Reuters ska flera företag ansöka om tillstånd redan i veckan, men godkännande kan dröja upp till två månader.

Om restriktionerna är på plats under längre period kan metallerna bli bristvara och leda till höjda priser, vilket i sin tur kommer bli märkbar för konsumenter. Sedan en månad har det dock redan skett viss prishöjning på både gallium och germanium.

Enligt analytiker kommer detta krafttag från Kina leda till att fler exportörer av gallium och germanium dyker upp på marknaden. Utöver export väntas även större satsningar att återanvända metallerna samt hitta alternativa lösningar för att underlätta framtida produktion.

Gallium och germanium är inte speciellt sällsynta, men Kina står för majoriteten av produktionen med 80 respektive 60 procent. Detta tack vare att Kina under en tid pressat priser på metallerna, vilket gjort att produktion utanför Kina inte varit varit ekonomiskt försvarbart.