Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu
Skrivet av pre-dator:

Har ni exempel på hur ett mail har sett ut, subject, avsändare? Jag kan inte hitta ett enda relaterat till mojang, microsoft eller minecraft. Kontrollerar också min skräppost löpande. Jag hittar dock mitt "Minecraft purchase complete" från 2011.

Nu har jag inte kvar mina mejl, men de såg I mångt och mycket ut såhär. Mindre variation mellan mejlen beroende på när man fick dem, exempelvis gick det ut ett "last call" som var mer ordat hur bråttom det var för att inte förlora tillgången till sitt konto.

https://external-preview.redd.it/aCbmX2fBRAjlWdDS0yrwx09sOWfVv5M...

Verkar vara några som inte fått dessa typer av mejl. Jag kan inte svara på varför detta skett, men jag vet att många (törs påstå en klar majoritet) fick åtminstone en påminnelse.

Är rätt säker på att folk råkat tagit bort dem, eller att de av någon anledning hamnat i skräppost (och då tas de bort automatiskt efter en viss tid). Sedan finns det säkert fall där de inte gick ut av någon anledning till just den personen (teknikens magi).

Av Yatagarasu

Detta har varit ett roligt koncept att följa, ser mer än gärna fler guider, oberoende om det är på nybörjar eller hög nivå

Förslag från min sida till framtiden;
Installation av Windows (både från usb och inne i Windows) och installationspaket likt Ninite/Chocolatey. Kanske snabbtur med inställningar för AMD respektive Nvidia och deras kontrollcenter. Kort sagt hur man fixar en slimmad och bloatfri nyinstallation, med ett gäng rekommenderade applikationer.

Skulle även vara roligt med en guide i hur en medlem kan komma igång med att köra tester på ett metodiskt vis på egen hand, likt hur ni gör i erat testlabb för grafikkort — koppla ihop med en forumtråd där medlemmar kan dela expertis eller fråga om hjälp kring testslingorna.

Tänker mer specifikt en guide med rekommenderade programvaror; exempelvis MSI afterburner ihop med Rivatuner, eller CapFrameX för mer djupgående analyser. Hur man ställer in dessa korrekt och utläser värdena, kanske även hur man ställer upp i ett snyggt format, i förlängning passa på att förklara vad medelvärde, 1% lows och 0.1% lows, frame pacing o.s.v. innebär.

Vore kul om fler kunde lära sig då det bidrar till ökad kunskap och förståelse för alla!

Av Yatagarasu
Skrivet av johanandersson:

Om någon undrar varför folk inte vill ha något att göra med Microsoft:<Uppladdad bildlänk>

Varför fan ska jag behöva få min mail och Office förstörd för att kunna spela Minecraft?

Gör ett nytt konto, som inte är kopplat till din huvudsakliga epost och tillhörande office? Inte mer komplext än så.

Av Yatagarasu
Skrivet av vaegen:

deathadder v2 pro, 550:-

Sure!

Drar iväg ett PM

Av Yatagarasu
Skrivet av Bakgrund:

Om man inte lägger ned så mycket tid på att hålla sig uppdaterad kring försäljningar och ägarrelationer kopplade till spel och spelplattformar är det lätt hänt att missa sådana nyheter. Det kanske låter ofattbart för många på Sweclockers, men livet utanför datorn och datorspel går faktiskt före ibland. Det kan finnas perioder i livet där man måste lägga spelandet på hyllan i några år.

Krävs inte ens aktivt engagemang när det gått ut flera mejl om processen, det har inte bara varit en påminnelse om man säger så. Det handlar alltså inte om att sitta eller inte sitta och häcka på internet, i detta fallet handlar det om att aktivt ignorera att det sker.

Enda rimligen ursäkten jag kan ge någon, det är att dessa notiser gått till spam eller sonika av misstag, och därav blivit missat när man tömmer skräpposten (Okej, sjukdom är väl en till sak.. Nämner det även om det borde vara underförstått).

Men annars får man krasst sagt skylla sig själv om man tappat kontot, I detta fallet åtminstone. Har funnits mer än skäligt med tid, påminnelser har gått ut och ibland får man helt enkelt ägna en minut eller två till saker, eller bara ta konsekvenserna.

Av Yatagarasu

Tre år är mer än tillräckligt med tid för att migrera sitt konto.

Det har varit ett ägarbyte (Microsoft köpte Mojang), att då förvänta sig att ens konto bara ska fortsätta existera utan byte av plattform tids nog.. vet inte ens vad jag ska säga kring det. Att det tog 6 år efter förvärv för Microsoft att införa det nya kravet till en början, det är vad jag är förvånad över i det hela.

Av Yatagarasu
Skrivet av Mortac:

30% är oskäligt mycket för Steam att ta.

Gör man ett spel i t.ex. Unreal Engine eller Unity så tar de 2.5% till 5% efter man uppnått en viss kvot.

Sedan ska givetvis skatt betalas.

Att en utvecklare spenderar flera år på sitt spel bara för att Steam ska ta 30% av vinsterna är egentligen helt sjukt. Köp ett spel för 500 spänn och Steam tycker att de ska ha 150 spänn för besväret. De tar alltså 12 gånger mer än Unity, eller 6 gånger mer än Unreal Engine, som dessutom bara tar betalt om man säljer för över en miljon dollar.

Och ja, jag vet att Apple Store och Google Play tar liknande summor, men det betyder inte att det är okej bara för det.

Det bör klargöras att 12 procent är standarddelen som Epic tar ut på sin plattform (alltså inte licenskostnad för motorn), något som kan ändras beroende på avtal, försäljningssiffror mm. Valve med Steam tar ut 30 procent som grund, något som kan sänkas ned till 20 procent i fallet att spelet säljer över en viss mängd.

Skrivet av Edvin1:

Håller helt med. När Sony gör samma sak är det världens girigaste företag. Vi måste prata med om "steam-boys" onyanserade världsbild.

Låt oss diskutera Steams överlag högre andel;
Epic tog år på sig att ens få till en sådan basal sak som varukorg. Sedan har vi saker likt recensioner, community-forum, modsupport, strömma innehåll mellan datorer, dela biblioteket med sin familj, anti-fusk och serverinfrastruktur för multiplayer — nästan samtliga saker som konkurrenter likt EGS, EA Ubisoft m.f. saknar än idag för sina butiksplattformar. Jag kan fortsätta göra listan mycket, mycket lång, men poängen är att Valve erbjuder så otroligt mycket mer på sin plattform och tjänst än någon annan konkurrent.

Sedan går det att argumentera huruvida just 30 procent är rätt mängd att utgå ifrån, men tycker personligen att Valve för all del kan ta ut en större del av kakan än vad exempelvis Epic Games Store gör.

Av Yatagarasu
Skrivet av medbor:

Imponerande maskin, tråkigt pris

Men helt ärligt med dagens komponentpriser är det nästan mycket för pengarna

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Målgruppen för dessa portabla dyra speldatorer är väl främst en person som vill ha en komplett dator som klarar av precis allt vad de vill göra med en dator. Då blir det en hög kostnad för denna laptop, men det är allt förutom kanske en extern skärm, tangentbord + mus och sedan några spel.

Medans många här så skulle denna dator vara en bland alla ens andra datorer och det blir så extremt kostsamt.

Det är lite som när man pratar 23 000kr mobiler på ett fotosida. Där vanligt folk som köper en sådan mobil inte köper någon mer kamerautrustning alls och då blir det inte så extremt dyrt.

Det är absolut mycket pengar, vida utanför den egna ekonomiska möjligheten för en speldator. Men för den som har både behovet och pengarna är det inte nödvändigtvis en dålig investering. Har flera vänner och bekanta som inte har plats i lägenheten eller godkännande från "regeringen" att ha en regelrätt datorhörna i hemmet, lösningen har där varit släpbara datorer som enkelt kan stoppas undan efter användning, eller annars husera i TV-möbeln.

Det är absolut en kategori med Halo-produkter, men det finns även klientell som är villig att betala för bästa möjliga i formfaktorn, annars hade man inte fortsatt producerat dem

Skrivet av Pågenbröd:

45000:- och inte Oled.

Detta är liten av en miss tycker även jag, enda jag kan tänka mig är att det inte produceras paneler i storleken som klarar av att kliva upp i de frekvenser som idag blivit standard (240 Hz+) i segmentet. Vet att det finns OLED i 360 Hz, LG har annonserat någon 480 Hz-modell som ska vara tillgänglig i slutet av Juni – frågan är dock om det även avser 16-17-tums paneler, än mindre med upplösningen 2560 × 1600p.

Av Yatagarasu
Skrivet av Fenrisulvfan:

20 år för sent, Launchers = Bloatware.

Okej, varför?

En launcher är inget annat än en samlingspunkt för spel – ett bibliotek i grunden.

Det är fullt möjligt att ignorera nästan uteslutande allt som Steam erbjuder utöver "Bibliotek"-biten, om man anser det vara onödiga funktioner (stäng av vänner, notiifikationer och välj sedan "Bibliotek" som förvalt lanseringsfönster — behöver du aldrig bry dig om något annat än bara de spel du köpt). Detta gäller de flesta andra aktörerna också, så är ett icke-problem överlag vågar jag påstå.

Att kalla det "bloat" känns inte relevant i huvud taget, och ärligt talat tar det bort udden av riktig bloat. Dessutom är alternativet betydligt värre.. ingen kan väl uppriktigt sakna att jonglera CD-skivor med tillhörande aktiveringsnycklar, än mindre så om allt detta endast lagras digitalt.

Av Yatagarasu

Om det medför ryckigheter för Premium-användare, då känns det oundvikligt att de dödar sin egna betaltjänst

Av Yatagarasu
Skrivet av Baxtex:

Inget företag vill ju ta kostnaden för att anställa juniorer. Förutom kanske konsultföretagen då de kan sälja även juniorer till ganska högt timpris.

Jag tror staten skulle behövt ingripa och kanske subventionerat nyexxades lön eller nåt.

Dock är detta ett företagsproblem mer än ett statligt problem.

Om företagen inte vill satsa på nyexade, då ska de inte sitta och beklaga sig över att det sedan saknas folk heller. Någon måste vara villig att ta klivet och skapa kompetens också; staten eller kommunen har redan gjort sitt i form av att erbjuda grundutbildningen.

Av Yatagarasu
Skrivet av Rouge of Darkness:

finns väl typ ingen tidsfrist förrän du egentligt skickat tillbaka den till säljaren på garantiärende och du inte har tillgång till den.

sen att ni typ haft ett "garantiärende" över mail vet jag inte det ska tolkas men lutar mer åt support än att ett faktiskt garantiärende har påbörjats.

Tidsfristen i detta fallet vore väl vad som rimligen kan anses vara okej svarstid för att ens få skicka in sparken/motorn. Just denna bit har varit lite luddigt för egen del att försöka luska fram, då de flesta texter pratar om just när produkten redan är tillbakalämnad för exempelvis reparation.

Skrivet av twit:

Praxis är att två till tre veckor är skälig tid för återförsäljaren att åtgärda felet när det gäller konsumentelektronik, och en elspark landar rimligen också där. Det inkluderar givetvis inte den tid som går när du själv drar ut på ärendet. Det där med support och att felsöka själv hamnar lite utanför ramarna, utöver att åtgärdandet skall ske "utan kostnad eller väsentlig olägenhet för konsumenten".

Även om vi helt hoppar över din egen felsökning har det nu alltså gått exakt en månad sedan du påtalade felet, vilket därmed är klart över den förväntade tiden för en åtgärd. Att återförsäljaren har svårigheter med sin kundtjänst är deras problem, inte ditt. Du har gett återförsäljaren en månad att åtgärda felet, så jag tycker du nu kan framföra tydliga krav baserat på att tidsåtgången redan överstiger praxis. Är elsparken oanvändbar kan du förslagsvis kräva hävning av köpet och återbetalning av köpesumman om de inte kan åtgärda felet inom en vecka eller två (ge dem ett exakt datum), och därefter eskalera till ARN om det inte rasslar till ordentligt. Eftersom vår och sommar rimligen är den tid du har mest nytta av elsparken har du också grund för att felet har stor betydelse för dig. Är elsparken fortfarande körbar blir det rimligen återförsäljaren som får bära bördan om ytterliggare körning förvärrar felet.

Det blir givetvis klurigare om du bedömer att återförsäljaren skiter i påtryckningar och ARN. Principiellt går det då att dra ärendet till tingsrätten om du anser det vara värt din tid och energi.

Tackar för ett utförligt svar!

Nu känner jag mig inte helt orimlig att ringa och se om det inte kan få lite fart på dem istället.. Enda jag egentligen vill är att de skickar en ny motor. Har inga problem att göra bytet själv, men gäller att få någon form av kontakt för att föra dialog igen bara och veta vad för krav jag kan ställa.

Skrivet av KAD:

Om du åberopar garanti får du kolla i garantivillkoren vilka rättigheter du har.

Konsumentköplagen är tydlig om vilka alternativ du har gentemot säljaren, ifall det föreligger ett köprättsligt fel. Har du inte framfört några krav med hänvisning till lagen så lär du i praktiken inte ha några rättigheter enligt lagen. Om du inte av ren tur faktiskt har framfört krav, och gjort det på ett sätt så att dina krav mappar väl mot lagen.

Med andra ord: Det går inte att säga något om frågan utan att ta del av kommunikationen.

  • Det är inte mycket mer till dialogen än att jag påtalat fel, det låter konstigt och känns i styret vid drift. Men att jag har svårt att skicka tillbaka hela sparken eftersom jag inte har original-emballage kvar.

  • De svarar att det kan vara moderkort, kabel eller hjullager. De säger att jag kan kolla detta själv, följt av hur jag kan utesluta elektroniskt fel.

  • Jag har sedan dess uteslutet elektroniskt fel, där jag sedan kontaktat dem igen och bifogat material som påvisar detta (bland annat videoinspelningar från hjullagren).

  • Därefter har jag inte hört något mer på en månad.

Jag hoppas att de ska skicka en ny motor så jag kan göra bytet själv. Om de skickar före eller efter jag skickat tillbaka den gamla är inte särskilt viktigt, just nu handlar det om att ens få till en dialog, något som är svårt då de inte svarar på mejl.

Skrivet av KAD:

Eftersom det antagligen rör sig om en leksak som bara får användas på inhägnat område så känns det ändå tryggast att den inte kan används. Det blir lite töntigt att diskutera rättigheter om man ändå tänker skita i vilka lagar som gäller. Om du tänker fortsätta spela utanför gemensamt uppsatta regler så kan vi nog anta att det kommer fortsätta gå som det gjort de senaste 10 månaderna. Finns ingen anledning för säljaren att svara på tyckande och allmänna frågor.

Detta stycke vet jag inte vad det är för raljerande skitsnack dock.

Särskilt de fettextade styckena; du har väl ingen aning vad det rör sig om för fordon, än mindre om jag faktiskt registrerat det i enlighet med gällande lagstiftning om exempelvis moped klass II och trafikförsäkring. Oavsett hör det inte ens till sakfrågan om konsumenträtt, så ta det där moralpatrasket och tillhörande fördomar på annorstädes. Hjälper absolut ingen

Av Yatagarasu

Vad är rimlig svarstid gällande garantiärende? Gått en månad.

Tjena SweClockers!

Tänkte efterfråga lite expertishjälp gällande garanti och en produkt jag köpt, mer specifikt handlar det om en elspark. Det är riktigt långa svarstider, till nivån där jag funderar om jag ens kommer få hjälp med ärendet i huvud taget.

  • Jag köpte den 15/08-23 en elspark från ett svensk/norskt företag.

  • Den 09/02-24 kontaktade jag företaget att det var missljud från motorn.

  • Efter lite bollande fram och tillbaka kom vi fram till att jag själv kunde göra en initial felsökning, något som drog ut lite på tiden från min sida, speciellt då elsparken inte varit i bruk förrän mot vårkanten.

  • Vi är nu framme i Maj 2024, där jag den 14/05-24 åter igen kontaktar återförsäljaren att jag nu konfirmerat att felet är kullagren på frammotorn. Jag bifogar relevant material, likt videoinspelningar på problemet.

  • Den 18/05-24 får jag ett mejlsvar att det kan ta lite tid p.g.a. omstrukturering med deras kundtjänst.

  • Idag den 13/06-24 har jag fortfarande inte fått någon ytterligare respons eller uppdatering kring mitt ärende. Jag har nu mejlat ett svarsmejl i den tidigare svarskedjan.

Jag har nu alltså gjort felsökning, kommit fram till vad felet är (utefter en lista med potentiella fel som jag fick av återförsäljaren att kolla efter), men har nu fått vänta rätt precis en månad på att de ens ska svara på mitt senaste mejl. Har skickat en påminnelse och inväntar nu respons.

Vad är nästa steg i denna process?
Vad är skälig tid att förvänta sig ett svar?

Tar tacksamt emot lite rådgivning kring det hela.

Av Yatagarasu

@Andrzn88
Okej min första fråga; har du slagit av V-sync, Fast-sync eller liknande?
Om du har någon form av "sync" aktiv, börja med att slå av detta och se vad som händer. Sync-inställningarna kan finnas både i spelet och i Nvidias kontrollpanel. Gör inte det någon skillnad fortsätt läs nedan.

------------------------

Rätt säker på att alla Legion 5 Pro har en s.ka. MUX-switch.

Starta "Lenovo Vantage", navigera till grafikinställningar och slå av "Hybrid Mode". Du vill aktivera "Discrete Graphics" istället. Om du inte har eller vill installera Lenovo Vantage-programvaran, då bör du kunna ändra detta direkt i BIOS också.

Vad ovan effektivt sätt gör är att slå av CPU:ns inbyggda grafikdel och låter det dedikerade grafikkortet göra all grafikrendering, samt kör signalen direkt från grafikkortet till HDMI/Displayport/inbyggda skärmen istället för att routa genom CPU:n. Ibland händer det att den automatiska biten (Hybrid Mode) inte fungerar som tänkt, vilket jag misstänker är fallet för dig när du försöker köra CS2 genom extern skärm.

Sedan vill jag fråga om du stänger locket på datorn när du kör extern skärm? Om du gör det kan det vara så enkelt som att datorn överhettar. Dessa spellaptops är (oftast) inte designade för att köras med locket (skärmen) stängd, då det brukar sitta ventilation alldeles mellan chassit och skärmen.

Av Yatagarasu
Skrivet av pandemon:

EPOS avvecklade Gaming-segmentet, men jag har för mig det kom ny klient efter det. Sitter på iPadrn nu så kan inte kolla vad den har för datum vid installation: https://www.eposaudio.com/en/se/gaming/gaming-downloads

Just den som inte uppdaterats på över två år nu

Av Yatagarasu
Skrivet av PointMan:

Problemet är att företag inte är villiga att betala de löner som det kostar att locka över kompetent personal.

Jag tog en sväng ute på arbetsmarknaden för att jämföra med nuvarande arbetsgivare. Det var inte värt att byta, flera ville anställa mig, men erbjöd bara någon fjuttig tusenlapp mer i lön.

Inte bara en fråga om lön, det är en fråga om att satsa på nykomlingar också.
Enligt mig ett klart större problem idag; man sitter och skriker efter "kompetent folk", som att dessa magiskt bara ska dyka upp på just deras trappsteg från "kompetent arbetare"-trädet.

Detta gäller inte bara IT, utan varje bransch, mer eller mindre.
Behöver inte kolla längre än den egna sektorn jag studerat till senaste två åren.. Alla arbetsgivare räknar med att utöver utbildning ska man som nyexad gärna ha 10+ års erfarenhet. Då inte bara med VA-biten; utan man får gärna vara mekaniker, svetsare, revisor, jurist och ha god erfarenhet med kommunala likväl som privata markärenden.. Men allt är "bara meriterande", såklart

Det är sällan introduktionslönen är ett problem för många jobb.
Det stora problemet enligt den egna erfarenheten är att arbetsgivare förväntar sig att alla ska vara "rockstjärnor" från start, klara sig på en vecka introduktion, och sedan kunna driva en hel avdelning på egen hand. Finns absolut inget som helst engagemang att lära upp någon.

Och när det väl kommer till kritan gällande löner, då är det skamligt hur lönetrappan ser ut många gånger. Inte undra på att många väljer att byta tjänst som underkläder när de väl fått in foten (när de inte får en riktig löneökning eller chans för t.ex. vidarutbildning internt, varför stanna kvar?).

Av Yatagarasu

Om Jabra avyttrar verksamheten på samma vis EPOS gjort så är det inte särskilt betryggande.. Senaste mjukvaran för deras premiumsegment är stämplat Februari 15 2022, detta till trots att PC-klienten är fylld med buggar som aldrig åtgärdades.

Spelar ingen roll om man får pengar tillbaka (eller utbyteslurar) på garanti om mjukvaran läggs ned, speciellt då många teknikprylar prylar är minst lika mycket mjukvara som hårdvara idag.

Av Yatagarasu
Skrivet av goralux:

Rätt omständigt att flytta alla mina listor från Tidal till Spotify. Med tidals prissänkning så är det enda som lockar är Spotify appen.

https://www.tunemymusic.com/sv/

Kostar en femtiolapp i månaden, något man självklart stänger av direkt när man flyttat allt (och det tar några minuter) — blir effektivt en engångskostnad. Använt det flitigt när jag testat mellan olika strömningstjänster.

Senaste gången när jag flyttade från YT Music var det 68 st låtar av drygt 1 400 st som inte kunde matchas (varav 42 inte fanns på Tidal helt enkelt).

Finns fler liknande tjänster, men inte testat dem andra. Oavsett är det busenkelt att flytta biblioteken idag

Av Yatagarasu
Skrivet av AkUs:

Fördommar
Varför måste IT-killen vara "tanig". Han kan väll köpa steroider som alla andra
Jävla jobbar att sitta o hacka 16-timmar om dagen. 100grams file-muskler i fingrarna...

https://bettercloud.b-cdn.net/wp-content/uploads/sites/3/2016/03...

Av Yatagarasu
Skrivet av KAD:

Trams.

Om man redan har våldskapital i närheten av offret finns det ingen anledning att hålla på med ransomware, då kan man lika gärna gå rätt på den klassiska beskyddarverksamheten.

Våld och ransomware är knappast överlappande kompetenser, även om statsaktörer förstås samlar dem i samma organisation. Men då är slutmålet knappast pengar.

Halva poängen med att syssla med ransomware är att man kan befinna sig i en skurkstat och slippa ta några som helst risker. Det är raka motsatsen till riskbenägenheten som krävs för våldsutövning.

Saker som är tillräckligt vanliga kommer alltid förekomma i osannolika kombinationer, men det här verkar mest vara rena dumheter.

Det jag tänker i detta scenario är att om en grupp med hackare redan sitter på kapital, och har vetskapen vart berörda parter infinner sig, då går det att leja lokala muskler eller allehanda "yrkesmän" för det jobbet man önskar göra. Det är väl där jag kan tänka mig att man ser risker med upptrappning i längden.

Det är inte så troligt att den "taniga IT-killen" själv sätter sig på ett flyg och knackar dörr, även om den mentala bilden är rätt underhållande

EDIT:
Såg att liknande redan nämnts;

Skrivet av evil penguin:

Själva scenariot de målar upp är ju dock att ransomwarefolket visserligen stannar hemma, men att de skulle kunna beställa våld på internet. Pengar har ju många av dessa aktörer redan i stora mängder...
[...]