Inlägg

Inlägg som lillaankan_i_dammen har skrivit i forumet

Detta är ett gigantisk problem som "forskare och andra" bör studera för att komma fram sätt att lösa. Allt fler kommer hamna i situationen att de konstant måste vara uppkopplade för arbete och nöje är så nära.

Ett problem i detta är att många arbetar lite mer än 07:30 -16:30 fem dagar i veckan, utan de arbetar tid lite precis när som helst. Där arbetstid och fritid flyter lite ihop. Det är egentligen som i skolan, det är lite otydligt när man är helt ledig från skolan och när man pluggar och gör skolarbete. För de som håller på med självstudier inom det de jobbar med blir det ännu flummare.

Så att ha en sådan enkel regel som inget nöje vid datorn tills arbetsdagen/veckan är slut, ja dessa tar aldrig slut. Detta både för studenter och folk med tekniska jobb som "kräver" självstudier.

Skrivet av Triton242:

Tänk att i vissa länder är inte ens vatten och tak över huvudet en självklarhet.
Tänk vad olika världen är för oss människor beroende på vart en kommit ut.

Egentligen inte kritik mot ditt inlägg utan mer en reflektion över hur pass olika det är ute i världen.

Självklart. Min poäng är dock mer att barn i sverige utan tillgång till internet hemma kommer efter på vissa saker. De kan säkerligen bli bättre på annat istället och det går diskutera vad som är bäst.
Men en ungdom som har en egen dator med bredband har idag möjligheter att bli riktigt grym på väldigt mycket.
Och det finns även problem när en person lokalt saknar något många lokalt inte har.
Så när jag var liten och inte hade internet, så gjorde det inte så mycket för ingen jag kände hade heller ej internet.

Mat, vatten, tak över huvudet etc är dock såklart problem för alla om de ej har.

Skrivet av Yoshman:

Måste bara fråga: givet att du ofta kommer tillbaka till att "mycket stöds bara på Windows" samt att man behöver Ethernet för konfigurering gissar jag att för dig betyder "tekniska arbeten mot hårdvaror" arbete mot PLC:er. Right?

Typ all större styrutrustning oavsett om det är panel, duc, plc för vad som helst. Vanlig styrutrustning som finns i varenda modernt större byggnad, lägenheter som fabrik och på många andra ställen ute i samhället. Undantag där de ej finns är att mindre fordon inte har denna typ av styrningsutrustning utan microkontrollers. Microkontrollers är mest till för kompakta färdiga lösningar där slutägaren ej uppdaterar programkod och skräddarsyr den för sitt behov, självklart finns det undantag på detta.

Skrivet av Yoshman:

Men är nog också vanligt att många använder sina bärbara som stationära på jobbet. D.v.s. de är konstant kopplade till skärm, tangentbord, skärm och mus. Fast är det ett problem då det enkelt görs med en kabel via en rätt simpel USB-docka? Rätt mycket så jag idag använder min bärbara när jag jobbar.

Ja, man kopplar in sin laptop i dockan. Då blir allt inklusive Ethernet inkopplat. Det är när man går in i en tyst rum där det inte finns en docka som man pluggar in ethernet om rummet inte har bra wifi. Jag påstår att det självklart går fixa wifi som duger åt de flesta. Det är dock svårare att få till ett bra wifi på en arbetsplats för mängder av enheter än i hemmet. Detta med att smårummen ska vara ljupdämpande bidrar nog till att wifin ofta blir dålig.

Skrivet av Porridgeball:

De vill ha det gratis dessutom.

Ett generellt problem för nog de flesta oavsett man är mekaniker, snickare, bilreperatör, barnskötare etc. Många inom datorteknik vägrar därför hjälpa andra.

Angående passa tider så är det ett stort problem. Jag påstår mig inte på något sätt vara ett föredöme Men det är ofta någon kommer för sent till något möte och andra får vänta. Det är en utvecklingen samhället för varje år går emot att bli värre anser jag,

I min ungdom så hade jag stämpelklocka på mitt första jobb, 1 minut för sent skulle man aldrig vara. Jag funderar hur folk jag idag umgås med skulle klara av detta. Ja, stämpelklockor finns såklart än idag.

När jag läste ett program för länge sedan hade vi en extrem klassföreståndare, när lektionen började stod han med sin klocka utanför. De som kom försent oavsett hur kort det var blev uppskrivna. Sedan fick deras målsman skriva på en lapp där det stod att deras barn hade kommit 15sekunder för sent till en lektion osv.
Tänk om detta hade varit standard idag i skolorna?

Skrivet av Sidde:

Det är väl ändå rs232 som är normen för att jobba med fysisk hw? Vore isåfall bra med en db9-kontakt på alla laptops också.

Förr om åren var det pc-card/pcmcia men då behövde man också donglar. Så tiderna har inte förändrats mycket på tunna datorer. Man måste ha adaptrar för specifika behov.

RS232/RS485 kommer leva kvar väldigt länge, men mycket har ersatt med ethernet. Många har med såna rs232/rs485adaptrar idag.
När det gäller ethernet så har den inte på något sätt blivit ersätt när det gäller konfigurera/programmera hårdvara. Folk icke behov av denna handlar enbart av att de inte programmerar dessa hårdvarotyper. Och att de antagligen överallt sitter med superbra wifianslutningar (lyckostar) eller att de har väldigt låga krav.
Där en sak som kräver bra anslutning är att man fjärrstyr en dator/sever och man vill känna att det känns som man sitter lokalt med den. Många gnäller redan på ethernetlösningarna för detta, andra säger dålig wifi duger.

*edit*
En superstor skillnad med RS232/RS485 och ethernet är att RS232/RS485 är något som de flesta tekniker använder någon gång då och då, en kort period kanske mer. Sedan kan det gå ett par år utan de rör den.
Ethernet, ja den pluggas in hela tiden (ofta indirekt via dockan), för att deras fjärrsamtal, videokonferenser och annat ej ska lagga. Ett nätverk med kanske tusen wifianlutningar blir ofta segt för grundläggande saker, självklart går det bygga bättre wifi. Men ofta är de ej så påkostade. -Angående tusen wifi anslutningar, alla datorer, smarttelefoner, smartklockor och annat.

Skrivet av Yoshman:

Seriöst: för 95+ % av alla användare är det mesta, med möjligt undantag för HDMI, av det du räknande upp helt irrelevant. Så ur ett affärsperspektiv för datortillverkarna är det väldigt extrema krav.

Att köra något annat än Wifi till en laptop är en extrem nisch. Förstår att det finns sådana use-case (har en USB-dongel med bl.a. Ethernet just för det fallet), men det är för fall de flesta inte ens kommit nära.

Angående nätverkskort så är detta som är lite tragisk. Att det är så få som använder deras laptop till tekniska arbeten emot hårdvaror.
Men man får se på den hela skaran konsumenter och sedan fungerar ett par usb nätverkskort ofta bra. De flesta tekniker/elektriker som sysslar med konfiguration/programmering av hårdvara klarar sig inte med ett enda nätverkskort, så även om laptoppen redan har en nätverksport så får de ändå ha en extra usb nätverkskort. Ett nätverkskort för att komma åt nätverket, ett annat för att programmera hårdvaran. Det är omständligt att byta nätverkskabel fram och tillbaka, byte Ip hela tiden och få de slå igenom till all mjukvara som hypervisors.

Men jag håller med att det är mainstream vi går emot. Och vi går samtidigt åt ett håll att allt fler inte bryr sig så mycket om vad för laptop de har. Såklart vikt och klumphet påverkar. Men när de tar upp laptoppen på jobbet hemmet så använder de externa skärmar och tangentbord +mus. Programvaror de kör så är ligger de ofta på en server någon annanstans. Det gör att när det flaskar så är det inte deras lokala dator som flaskar.

Jag är för övrigt nyfiken på att de som inte har deras laptop kopplad till ethernet för jämnan, sitter på moderna platser superbra wifi eller om de har superlåga krav? Med superlåga krav så när man jobbar en dator som man fjärrstyr så vill man få en känsla som om man jobbar lokalt. Inte det att man trycker på en tangent och får

Bredband ska ej vara en klassfråga. Alla ska ha tillgång till bredband i hemmet som klarar av att streama och de ska ha bredband på mobilen så det räcker åt det mest grundläggande. För varje år som går så anser jag detta bara blir mer självklart.

Jag vet dock flera personer som anser mobilbredbandet är för dyrt.

Jag vet inte hur det ska lösas, jag tänker mig att tjänster som bankid/swish/bankapp diverse statliga myndigheter, karta etc kunde vara gratis att surfa på mobilen. I praktiken är det svårt att genomföra.

En fördel till är att andra inte ser vad man jobbar med på resande fot.

Jag tycker det är en intressant framtidsvision. Det som till stor del konkurrerar ut dessa lösningar för resande fot är att man mer kan jobba distans. Det blir då att lösningen ska vara så bra så man kan jobba +40h i veckan och prestera bättre än om man hade vanliga skärmar.

Skrivet av Elgot:

Mycket av det där är väl dock inte superkritiskt? Det är förstås kul om man kan uppgradera, men ett alternativ (särskilt om det inte handlar om egna pengar) är ju att bara köpa tillräckligt mycket från början. Om det visar sig att dessa system innebär ett stort steg framåt i prestanda, ljudnivå och batteritid kommer nog många som har krav som du bli lite sugna ändå.

Min poäng var att det är den stora skaran som ger mest intäkter åt tillverkare och resultatet blir att dessa produkter blir billigast och mest prisvärda. Idag går det köpa väl tilltagna laptops men de är så otroligt mycket dyrare än att uppgradera dem själv som man har gjort i 30år. T.ex. 4TB extra ssd, endast 2700kr, inte så farligt dyrt. https://www.webhallen.com/se/product/360667-Kingston-NV2-M-2-...

Jag pillade nyligen med ett bygge. Det skulle vara för ett 24V system. Precis allt blev så supermycket dyrare och mindre utbud än ett 12V system, där man med 12V kunde köpa de delar man ville ha i nästan vilken butik som helst som biltema.
Ta bara en lysdiod, 12V finns överallt (Biltema /Kjell & Co, Jula, Clas olsson). 24V genast dyra, sedan går det löda på ett motstånd men då är det arbete och en extra felkälla.

Exakt samma sak kan hända med x86/x64, det blir ett dyrt system om den stora skaran väljer annat och man får "specialbeställda"
.

Skrivet av Elgot:

Är inte detta bara en följd av vilka system som är populära? Om man bara kan välja en plattform lär man väl ta den där majoriteten av kunderna finns?

Vilket idag är windows, för att i princip alla program som de använder är bäst för windows.
Hade alla 10 miljarder människor på jorden varit i samma sits så hade vi suttit kvar med x86/Windows i 100år till som ledande. Nu är inte läget så och det blir produkter för den stora skaran som får mest investeringar.

Det blir en intressant framtid att se. Att både utveckla för Windows Arm och MacOS tror jag inte många tillverkare idag vill lägga pengar på. När de knappt underhåller windows som de idag endast har till.

*edit*
Liknande övergång har redan skett bland laptops. Jag med flera vill ha en basic laptop som har minst 2st nvme ssd platser, 2st utbytbara ramplatser med stöd för 64GB moduler. Ethernetkontakt, minst en hdmi, många usb c och enkelt utbytbar batteri, där man kan ha med ett i reserv.
Absolut inga extrema krav egentligen. Men ser man på vad den stora marknaden vill ha idag så är det extremt.
Där min poäng är att det är den stora skaran som kommer styra vilka operativsystem m.m som blir populärt.

Skrivet av Dinkefing:

Hur ska AMD då kontra m4 med Zen 5? AMD's 28W mobial modellen som egentligen drar 50-60 w drar nästan dubbelt upp mot m3 och m4. Det är inget de kommer ta in med Zen 5.

AMD ligger långt efter i singeltrådat. De kan ju inte höja frekvensen. Den optimala prestanda per watt ratio har ju redan passerats för längensedan.

Samma gäller Intel.

Inom precis allt. Så är det vore det absolut bästa om man får riva allt och börja om helt från början. Man kommer i princip aldrig få ett lika effektiv lösning som om man gjorde detta.

Problemet är såklart kostnaden. Inte bara för tillverkaren utan hos alla kunder som får börja om från noll hela tiden. Och det är detta som kan vara x86 räddning. Problemet är att vi går emot en större skara som i princip inte gör ett skit mer på datorn än använder webbläsaren. De som har dessa gamla program går emot att bli en minoritet.
Det kan då i framtiden bli väldigt dyrt med datorer för dem.

Jag är fundersam på vilken plattform som kommer bli the shit för tekniker i framtiden? Just nu idag så utvecklas mycket enbart för windows, det kostar väldigt mycket att underhålla för flera system. Och tillverkarna klarar ofta inte ens av att ge tillräckligt bra support för några få versioner av windows som de supportar.
Webblösningar där de går är såklart något, men pratar vi webblösningar där tillverkaren hostar något och sedan kanske slutar. Så kan kund sitta med hur mycket dyr hårdvara som helst som slutar att fungera.

Jobb, jobb och jobb. Pratar ni bara om datorer och andra arbetsredskap eller?

Nå vi lever i en spännande tid. Det som på klientsidan säljs och lär vinna är det som är bäst för den stora skaran. Ett problem med många är priset. Jag hoppas på att det kommer laptops i 15,6" storleken inte helt värdelöst konfiguerad för under 10 000kr.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Magnus303:

Är ju helt sanslöst att hårdvara från 2013 fortfarande är lika populär som PS5.
Tänk om PC-spelare fortfarande satt med något i Geforce 700-serien!
Är ju inte spelbart alls!
Tydligen mindre krav på grafik och prestanda hos konsolspelare!

Jag minns när jag var yngre, flera år efter 2005. Jag frågade då en yngre bekant vad hans kamrater hade för konsol och han var den enda i klassen som hade en ps2a. Resten körde ps1/ninterndo 64, snes och äldre.

Min poäng är att för yngre personer så 6000kr för en konsol och många hundralappar för en konsol mycket, de kör med den gamla. Och detta även fast det är stor skillnad.
Skillnad mellan PS1 och PS2 var betydligt större än PS4 till och PS5 enligt mitt tycke.

Av lillaankan_i_dammen

Imponerande. Kvalitesmässigt är PS5an den bästa konsol jag har haft i hela mitt liv, inte ett enda spel har hängt sig eller buggat på hela 2år. Sedan har jag visserligen ej knappt startat PS5an på 2år.
Varvid min fråga är undra hur många som är i min situation?

Det jag gillade med PS5an när den släpptes var att PS4a spelen jag vill köra gick att köra, konsolen hade varit ganska så tråkig annars.

Av lillaankan_i_dammen

Det skulle vara intressant att veta hur många privatpersoner idag som har 3G prylar som de aktivt använder 3G uppkopplingen för?
Problemet brukar vara att abonnemang är inte gratis, dyrare blir det för varje år. Kontot måste också registreras, detta med att ladda en pott och knappt använda har operatörerna hittat vägar emot. Som att de har ut månadsavgifter om man ej har laddat en månad.

Jag själv har en gammal surfplatta med mobiluppkoppling, osäker på om den har 3G eller 4G. Helt säker är jag dock på att jag aldrig någonsin skulle kosta på den ett dyrt abonnemang. När det gäller hemlarm, så är det bra att ha både ens vanliga fasta internet och mobilnätet ifall någon är nere. Men att endast ha mobilnätet låter endast som man valde ett dyrt alternativ som kräver ett separat mobilabonnemang. Det kräver också mer underhåll än lösningen som bara kopplar in på ens ethernet/wifi.

Av lillaankan_i_dammen

Det har länge spekuleras om att detta mål att helt utfösas till år 2025 inte kommer uppnås. Men man bör planera för detta, om årtalet hade sätts senare så hade folk börjat planerat senare.

Att ha kvar NMT 450/900, marksänd analog tv, alla radiokanaler etc är inte enbart ett kostnadsproblem. Utan de upptar frekvensutrymme som skulle kunna användas effektivare av modern utrustning.

Se det som det inte enbart är negativt till att 30km/h traktorer och andra långsamgående arbetsredskap ej får köra på motorvägar.

Jag tycker det för övrigt är ironisk att man på mitten av 90talet kunde ta upp sin NMT 450 mobiltelefon och ringa utan problem på vissa ställen, där man nu 30år efter inte kan ringa. Varför kan de inte använda lite lägre frekvenser till dagens mobiler? Är det för att de är upptagna? (säkerligen även kostnad)

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av ronnylov:

Så här 3 år senare så funkar det fortfarande att köra hackintosh men inte fullt ut med senaste hårdvara. För att få full CPU-prestanda med min intel Core i7 13700K så kör jag i en virtuell maskin och låter Linux på värddatorn schemalägga fördelniningen av trådar till olika processorkärnor och det fungerar bra. Saknas ju native stöd för min CPU i macos. Sedan är det ju begränsat vilka grafikkort som fungerar så min iGPU går inte att använda till hackintosh så den har jag på värddatorn och så har jag gjort passthrough med mitt AMD RX 5700 XT. Hittade en bra guide som heter DarwinKVM. Kräver en del konfigurerande av en anpassad opencore för virtuella maskiner men det blev jättebra tack vare denna fina guide.

Är så klart enklare att bara köpa en MAC studio eller macbook men det är inte lika roligt

Kör Sonoma som gäst och Arch linux som värd. Får något bättre poäng i benchmarks av CPU jämfört med Windows 11 bare metal på samma maskin. Sämre poäng i opencl men bättre i metal för geekbench GPU test jämfört med Windows 11 Opencl. Av okänd anledning för jag betydligt sämre poäng i GPU-testet med Metal i Cinebench 2024 på macos (knappt 4000 istället för 5000 på windows). Vi får väl se hur det presterar i verkliga program, ecempelvis davinci resolve. Jag installerade macos sonoma häromdagen så har inte hunnit testa så mycket ännu.

https://i.ibb.co/vxVPW7m/Sk-rmavbild-2024-05-30-kl-00-01-53.png

Jag var intresserad av att köpa en Macmini och ha den som en terminalserver.
Det låter som ett enkelt och ändå hyfsat billig lösning om man kan vara många användare inne samtidigt med var sitt interface och använder olika program samtidigt. Men så fungerar inte så bra i MacOs, det förvånar mig att fler inte utvecklar mjukvara för detta.

Problemet med andra lösningar idag är att man vill ha tillgång till dem överallt, man vill dock inte bära med sig all hårdvara ut. Så även om man sin 100 000kr Macbok pro hemma, så hjälper det inte ett skit om man är ute om man inte har med sig denna laptop.
På samma sätt som ens 100 000kr systemkamera inte hjälper en ett dugg när man ska fotografera någonstans långt borta och kameran ligger hemma. Just detta gör att mitt intresse att köpa systemkamera/macbook minskas, då det blir en pryl som ligger hemma och det är lätt att argumentera för att systemkameran utklassar mobilens kamera som man hela tiden har med sig.

Av lillaankan_i_dammen

Vet inte, det är komplicerat. Men både billigt och dåligt.

Jag minns det som igår när vissa skaffade 10Mbit och hur många laggers som helst sa att det fanns ej laglig bruk för så mycket privat. Jag antar att dessa personer än idag sitter kvar med deras 28.8Kbps modem

Av lillaankan_i_dammen

Smarta hem. På frågan varför?Jo superskoj med info om kommande cpu&gpu. Men det lär vi ej få. Nya ssd, ssd och nätdel känns sådär.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av jehuty:

En del av mig vill att youtube ska lyckas så att jag kan sluta använda youtube. Jag tittar på mycket lärorika saker men känner ändå att det tar för mycket av min tid.

Började använda adblocker för att det blev för mycket ads, och det tyckte jag för längesen. Kommer aldrig kunna använda youtube med den mängden reklam som finns idag.

Samma åsikt har jag. Det är inte bra att youtube i princip har monopol när det gäller en viss typ av videoklipp. Och det är ett problem att youtube tar för mycket tid för en själv.
För allt man kollar på youtube är inte tutorials för hur man ska göra något vettigt utan det mesta är rent nöje.

Adblocker var ett måste för länge sedan. Idag har jag premium. Men när jag kollar på gratisvarianterna så förstår jag inte hur folk som har all reklam står ut om de som mig hoppar i klippen. Min gissning är att skaran som har på reklam, startar ett youtubeklipp ser den från absolut början och hoppar aldrig fram och tillbaka i klippet. Det är inte roligt med den reklam så då kommer, men det går att se på klippen.