Inlägg

Inlägg som Atazhaia har skrivit i forumet
Av Atazhaia

Men var är specs för de testade datorerna? Jämförelsen är ju totalt värdelös och intetsägande om man inte kan se premisserna för testet. Iofs så haltar det ju redan iom att de valt en M3 utan aktiv kylning och ställer den mot datorer med aktiv kylning. Det finns M3 med aktiv kylning vilket hade varit en mer rättvisande jämförelse. Sen vill man ju också se att de har lika mycket RAM, så om MS kör 16 GB ska det vara mot en MacBook med 16 GB eller finnas en motivering till varför så inte är fallet.

Av Atazhaia

Jag skulle säga att efter över 10 år så är en bärbar dator rätt obsolet oavsett om man vill det eller inte, och även om Sandy Bridge var fine wine. Hade själv en maxad 13" Air från det året. Den funkade bra i förvånansvärt många år, dock blev 2-kärnig processor med 4 GB RAM en rätt fet flaskhals tillslut. Frågan blir väl snarare om man kan blockera webb-bloat med tillägg i webbläsaren, om det är ett alternativ?

Av Atazhaia

Har ett 1070 liggandes (en Asus OC-modell) om det är intressant och upphämtning i Sundsvall går att ordna på det.

Av Atazhaia

Inte så förvånad att Jeff Atwood tycker att man har oändliga resurser när han sitter i sin fantasivärld med en maxad utvecklingsdator och ignorerar klagomål från "vanliga användare" för det funkar på hans dator. Har tyvärr lärt mig lite om utvecklingen av Discourse och det är en röra. Bland annat slängde han bort gratis kompetent betatestande från nördar och techfolk för att de hade mage att hitta en massa buggar i hans fina forummjukvara. Sen bara att den använder en bokstavsavatar-CDN där de förgenererat default-avatarer med en bokstav på olika färgade bakgrunder istället för att bara generera den on demand. Känns lite dubbelsidigt när han på sin blogg pratar om bra standarder för mjukvaruutveckling för att ignorera dem när han själv bygger mjukvara. Det finns en bra princip att hålla sig till och det är KISS (Keep It Simple, Stupid). Jag önskar att fler kunde göra det.

Av Atazhaia

Det här är ingen ny "bugg", jag råkade ut för det här för några månader sen. Råkade öppna Edge och utan att fråga importerade den allt från Chrome, inklusive öppna flikar. Jag tror det var runt när Edge introducerade den här "importfunktionen". Jag som dock har det uppdelat var inte ett fan. Chrome använder jag till jobb (eftersom mitt jobb använder Googles tjänster) och jag vill inte att Edge öppnar mina jobbflikar eller försöker importera min jobbprofil.

Av Atazhaia
Skrivet av PatrickP:

Hur kan man som köpare av digitala varor inte vilja att det ska vara NFT:s? Vad hade hänt med ens skins på Fortnite eller CS om Epic Games eller Valve hade lagt ner spelen? Borta. Det är av den här anledningen jag tycker det är viktigt att spelindustrin satsar mer på NFTs. Och vill man inte att de ska kunna säljas vidare kan man istället göra dem till SBT:s. Oavsett är lösningen väldigt önskvärd enligt mig

Därför att äga en NFT inte är ett ägande av ett ting, utan bara ett ägande av ett kvitto? Man får ingen upphovsrätt eller ägandeskap till vad man nu köpt en NFT av, och det är inte ens säkert att vad du nu köpt kommer finnas kvar om den som publicerade NFTn helt enkelt tar bort den. Allt du har är ett digitalt papper som påstår att du har en ensamrätt till något.

Och vem ska betala för att implementera just ditt NFT-objekt i alla spel som du kan tänkas vilja spela? Tanken är väl att man ska äga någonting unikt och jag tror knappast någon utvecklare vill spendera tid och pengar för att lägga in någonting som de inte får någonting tillbaka för eftersom du köpt det nån annan stans.

Av Atazhaia
Skrivet av Cheewie:

Mer teknikhat på teknikforum. Hur många av er lipsillar har ens använt nån blockkedja nånsin?

Blockkedja är ett enormt resurslösande sätt att göra digital validering, trots att vi redan haft enkla sätt att göra det på i decennier. Det är som om jag skulle ta jetflyg för att hälsa på en vän som bor 30 minuters bilresa bort. När man kan göra ett 6-siffrigt antal "vanliga" transaktioner till samma energikostnad som en transaktion med blockkedja så ser man direkt vilken dålig idé det är att använda blockkedja istället.

Av Atazhaia

Jag vet inte om det har något att göra med att de hittat fler exempel på hur Google har haft lite specialförhandlingar under bordet med andra aktörer med förmånligare avtal på Google Play, för det verkade som de höll på med sånt för att avvärja konkurrens från andra butiker på Android. Apple har iaf varit öppna med att det är App Store och inget annat på iEnheter.

Dock är det svårt att säga vad Epics kämpande kommer leda till i slutändan. Finns fördelar och nackdelar på båda sidor och risken är ju att det här bara kommer leda till en pyrrhusseger med dyrare enheter och/eller appar när Apple och Google ska täcka upp för intäktsförlust från sina egna butiker. Sen är ju Epic knappast riddaren i blänkande rustning som kommer till undsättning när de själva också håller på med tvivelaktiga konkurrenshämmande affärsmetoder. Om de fortsätter som på PC så lär vi ju få se exklusiva titlar i Epics mobilbutik också, "för konkurrensens skull".

Av Atazhaia

Tydligen kan jag min Nvidia även om jag är nästintill 100% lag röd i dagsläget. Det enda gröna jag kör är en Switch och ett GT 710 i min server.

Av Atazhaia

Däremot, om man tvingar igenom att tillåta tredjepartsbutiker på konsoler får ni nog också räkna med att konsolerna kommer kosta dubbelt så mycket i framtiden. Anledningen till att de hålls billiga är ju för att tillverkarna räknar med att tjäna på försäljningen av mjukvara till dem.

Sen kan man ju inte undvika att all utvecklingsdokumentation och verktyg fortfarande är låsta tills man blivit utvecklare. Och om de skulle börja kompensera den vägen kan ni nog glömma indiespel till konsol också, samt att spelen på andra butiker inte alls kommer bli billigare pga utvecklaravgifter och sånt. I dagsläget är det ju gratis att bli utvecklare så länge man har ett spel som är intressant för konsoltillverkaren.

Av Atazhaia
Skrivet av downup:

<Uppladdad bildlänk>minns denna pärla. Samma? 😊

En av mina vänner hade varianten The Games Factory som vi gjorde en massa dåliga spel i. Sen har den bytt namn till Fusion och finns fortfarande, dock ganska många år på nacken nu för senaste versionen. Jag använde den senast 2010-ish för en prototyp.

https://www.clickteam.com/

Av Atazhaia

Jag hade också dessa två som följare. En annan spännande(?) följare var också "Like my LoFi Playlists", men den verkar betydligt äldre (jag bryr mig typ aldrig om att kolla följare).

Av Atazhaia
Skrivet av medbor:

Ja och motorn lär ju inte så snabbt komma igång och tjäna pengar hos nya kunder. Och är ju inte alls tänkt att väga upp för alla andra utgifter bolaget har. Kanske de hade räknat med egna appstores på iOS vid det här laget?

Fast jag vet inte om Tim vill ha sin egen App Store heller. Hade det varit grejen borde han ju redan fixat en EGS på Android där man kan göra sin egen butik utan problem. Det känns som han vill ha sina spel i de officiella appbutikerna men inte behöva betala några procent på förtjänsten genom IAP. För även om han fick igenom att tillåta länkning till alternativ butik från appen så är ju det ett extra steg där kunden har mer tid att hinna ångra impulsköp jämfört med ett klick och klar i appen.

Av Atazhaia

Jag var tvungen att kolla upp vilka det är och vad det är för spel och det känns inte som ett "spel" jag skulle vilja spela. 100% play-to-earn där man köper och säljer med riktiga pengar (konverterade till in-game valuta för att undvika Finansinspektionen såklart). Där att köpa och sälja virtuella varor och tjänster är det viktigaste, inte att ha ett spel som är kul att spela. Så...

https://www.pcgamer.com/before-blockchain-and-nfts-there-was-...

Av Atazhaia
Skrivet av Kasaduras:

Allt Todd säger ska man ta med ett godståg salt.

Jag som trodde att man kunde lite 100% på Todd.
(Varning: videon innehåller en del fult språk)

Av Atazhaia

Problemet när en visionär speldesigner också är producent. Från vad jag förstått om Chris Roberts har det fungerat när han haft någon som sätter gränser och deadlines, men när han själv styr så blir det enligt dagsform och tycke istället och då får man en sån här katastrofal utveckling där saker görs, görs om, slängs bort, löften som aldrig infrias etc. Är nog ganska mycket mantimmar som hamnat i papperskorgen för att Chris fick en annan idé över lunchen.

Av Atazhaia

Som vanligt en massa tjat om OSI-modellen som knappt används någonstans i verkliga livet. När jag läste nätverk på universitet så gav de mittenfingret till den och körde fullt ut på TCP/IP med fysiska lagret tillagt. TCP/IP innehåller de protokoll och lager man använder och pratar om. Jag har ännu inte stött på en enda OSI-älskande nätverkstekniker som kan förklara varför session och presentation ska finnas separat och vilka protokoll som ska gå på dem exklusivt. Sen är det ju bara att titta på vilka protokoll som används: IP eller X.25? Vi pratar om HTTP som går i en TCP-ström över IP, dvs TCP/IP. Man pratar inte om X.500 som presenteras i X.226 som hanteras av en X.225-session som transporteras med X.224 över ett X.25-nätverk, dvs OSI.

Av Atazhaia

Blir ju svårt val med tanke på att alla nya hårdvarulanseringar är intressanta, även om jag inte planerar att uppgradera just nu. Så då får man gå på vad för nya teknologier som kommer, och där är ju RDNA3 med chipletdesign det som känns mest spännande just nu.

Av Atazhaia

Verkar vara en känd bugg med SearchApp.exe som äter upp allt minne i datorn. Den har lagt beslag på 39 GB i en typisk minnesläcka. Såg en skärmbild där den ätit upp 122 GB RAM också. En fix jag hittade var att stänga av News & Interests.

https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/nedf5r/comment/gy...

Virtual memory refererar till allt minne i datorn, så RAM + växlingsutrymme. Och om man inte har nån övre gräns på växlingsfilen kommer Windows att när den får slut på RAM och växlingsfil att fortsätta äta upp allt utrymme på hårddisken också tills C: är full, så av den anledningen kan det vara bra att ha en maxgräns på den.

Av Atazhaia

Det har ju varit ganska många år nu som det funnits tecken på att Nvidia är notoriskt svåra att samarbeta med. Apple bröt med dem och blev AMD-exklusiva för många år sedan. De flesta konsoler som inte kört sin egen lösning har valt AMD också. Och dessa signaler om att Nvidia verkar vilja skrota tredjepartskort helt och vara den enda tillverkaren är det inte första gången man hör om heller. Dock skulle jag tro att om Nvidia väljer att gå den vägen kommer de skjuta sig själva i foten. Även om Nvidia själva är bra på att ta fram ett överflöd av modeller med förvirrande namn och snarlika specs så är det ju tredjepartstillverkarna som tar fram de intressanta korten med olika lösningar och överklockningsmöjligheter och jag tror man skulle tappa entusiasterna om det bara fanns FE från Nvidia.