Inlägg

Inlägg som DLM har skrivit i forumet
Av DLM
Skrivet av Iliyena:

Betalar för YT Premium och avaktiverad Adblocker, men ändå ska de skada min upplevelse i Firefox.

Testar på Bredbandskollen, 80-90 Mbit ner, 60-70Mbit upp (100/100), startar ett klipp i vanlig 1080p30fps, fungerar hyffsat om jag inte hetsar spolandet framåt... 1440p eller 1080p60fps fungerar uselt, samt sekunder innan sidan laddar ofta, pratas om 5 sekunder och bandbreddsbegränsningar på Reddit om man inte kör Chromium-baserat.

Sen fryser filmer ibland medan ljudet spelar vidare, måste ta mig till sekunden efter frysning för att bilden ska spela vidare eller ladda om hela sidan

Jag kör YT Permium och aktiverad Adblocker i Chrome. Upplever i perioder att YT blir seg som sirap och har tyckt att YT kunde släppa på alla Adblock-sprärrar om man har YT Premium då det inte är relevant. Nu verkar det ju dock som att det är Adblock som pajjar YT? Dock stämmer det inte om jag läser det du skriver? Då verkar det ju iaf som att det är YT (Google) som medvetet förstör för användaren?

Av DLM
Skrivet av SuperNova:

Tyvärr tror jag att de resonerar helt i kronor och ören.
De räknar helt enkelt med att han genom sitt agerande drog in mera pengar till "dem" än vad denna smäll nu kostar.
...

Oavsett om det var en ekonomisk strategi att låta säkerheten bero så är det inte denna situationen som var i kalkylen. Även om dem tjänade mer under senaste 2 -3 åren på att inte röra miljön så kommer det vara många gånger värre att vara på svarta listan i IT-branchen under odefinerat antal år. Tanken var nog snarare att inte lägga pengar på denna del av deras IT-miljö för att så snart som möjligt sälja av den och låta någon annan ta kostnaden. "Tyvärr" gick det inte som planerat...

Av DLM
Skrivet av mangemongen:

Vill lägga till en viktig del till detta: det kostar pengar på kort sikt. På lång sikt sparar det pengar.

Eaxkt, hur många kunder väljer TietoEvry idag och vad kostar inte ev. skadestånd?

En sak att 1177 ansluter "internetsladden" fel, men jag kan tycka att det är värre att ett företag som ska tala om för andra hur IT-fungerar använder standardlösenord.

Av DLM

Jag kör ett 3-1 koncept som jag är väldigt nöjd med (platta, laptop och stationär i ett), så att det är en 2-1 laptop med touchscreen är ett krav. Måste vara i7/i9 för att CPUn inte ska bli en flaskhals. Thunderbolt 3 eller 4.

Av DLM
Skrivet av medbor:

Redaktionen själva svarade ju ja i tråden… tror inte riktigt man behöver vara så cynisk

Nej det var inte seriöst heller, bara en fortsättning på tankebanan "nice try feds".

Av DLM
Skrivet av Bagarbosse:

Nice try feds

Eller, Sweclockers kan ju tjäna en bra slant nu genom sälja listan på alla som sagt "ja" till alla streamingtjänster om och om igen.

Av DLM
Skrivet av Magnus303:

Nej, frågan som ställdes var "Vilka har Windows installerat på en SSD?".
Vilken typ av anslutning rent hårdvarumässigt för hantering har inget med det att göra.
Och när vi ändå är inne på det så tycker jag M2 är det abslut värsta
Vem f-n sitter och tittar inuti lådan när man har datorn igång. Den är ju ändå stängd! Och det lilla det eventuellt gör för luftflödet är försumligt om man ändå, som jag, har en stor låda med ordentlig volym i den.

Slutsatsen för mig är att det inte spelar någon roll i hänseendet för Windows som ska köras på systemdisken.
Där det gör skillnad i prestanda är vid flyttning av stora filer mellan fler Nvme-diskar.
Och vid datorbyggande där jag personligen då hatar M2!

Nej frågan som ställdes var "Har du Windows installerat på SSD eller HDD?". (läs rubriken på tråden).
Vilken roll det spelar för Windows har aldrig varit undersökningens syfte, bara vilken typ av disk man använder.

Du avslutade med:

Skrivet av Magnus303:

Så det intressanta vore vilka som sitter med ett flertal NVME-diskar vs SATA.

Vilket är precis vad jag efterfrågade. En tydligare bild på skillnaden mellan NVMe och SATA som systemdisk, men jag hade också gärna sett en nyansering mellan SATA och M2 som anslutning. Då hade denna undersökning visat något istället för att bara bekräfta det vi redan visste, SSD är standard som systemdisk före HDD.

Trist att det går snett med dina byggen med M2 men jag kan tyvärr inte relatera. Jag ser en stor fördel i att diskarna sitter på moderkortet istället för att anslutas med en kabel och fästas i chassit. Ger bara fördelar i min värld så som avsaknad av kablar som stör på olika sätt eller kan lossna (M2 sitter med skruv som du vet...), smidigare byggen för kompakta datorer och enklare flytt av moderkortet till nytt chassi.

Av DLM
Skrivet av Ibrah:

Vem bryr sig om energieffektivitet? .. det är fps per krona som är intressant.. och det räcker med att dem presterar lite bättre till samma peng som nvidia för att motivera köp..

Fast dålig energieffektivitet drar ju andra kostnader så som krav på dyrare och fler kyllösningar och kraftigare PSU. Dessutom kostar ökad värmeutveckling indirekt pengar då dina komponeneter slits ner snabbare. En ytterligare aspekt är att GPU/CPU inte kör på maxfrekvens eller kommer överklocka bra om du har en ugn i PCn = massor av förlorad prestanda per krona. Energieffektivitet är verkligen något du borde fundera på för att få ut max prestanda per krona för HELA PCn.

Ska man sen bygga en gaming PC i ett ITX chassi så blir energieffektivitet ÄNNU viktigare för att inte av misstag bygga en brödrost.

Av DLM
Skrivet av Magnus303:

Egentligen endast intressant om man har ett antal NVMe-diskar som man för över stora filer mellan. RAndom Access-prestandan för enbart en ensam OS-disk är på nivån att det inte märks alls mellan SATA vs NVMe. Det är när stora filer ska flyttas som man kan komma upp i GB/s-hastigheter!
Så det intressanta vore vilka som sitter med ett flertal NVME-diskar vs SATA.

Fast du landar ju i samma slutsats som mig, d.v.s. hur många har bytt från SATA och gått över till M2. Prestandan är inte hela bilden heller. M2 gör ju att du kan bygga en dator mycket mer snyggt och kompakt.

Av DLM

Har precis det här moderkortet och älskar det. Tycker ProArt-serien har hittat precis rätt mängd guld för att det ska kännas snyggt och elegant men inte för "blingat". Jag hade några specifika krav som gjorde valet lätt, ingen RGB (det får barnen hålla på med), 10Gb Ethernet och Thunderbolt på bakplåten. Skadar inte heller att det finns en USB 3.2 2x2 som ger 20Gb/s + 65watts laddning till fronten på chassit.

Av DLM
Skrivet av Cheewie:

Nästa snabbkoll:

Kör du Windows XP eller har du gått över till Windows 10/11?

Precis, jättekonstiga alternativ som bjöds. Hade varit mycket mer intressant att se fördelning på SATA-SSD och M2 NVMe.

Av DLM
Skrivet av pv2b:

För att man måste byta sitt lösenord var 6:e månad av säkerhetsskäl.

Förstår ditt svar även om det inte alls är svar på min fråga. 180 dagars lösenordspolicy kommer jag inte ens ihåg när jag såg senast.
Frågan handlar mer om varför det är så vanligt att välja ett lösenord som "alla andra" väljer? Det går ju helt mot idén med lösenord kan man tycka...

Av DLM
Skrivet av zeagan:

På riktigt viktiga konton så bör man öka säkerheten och använda: 123456789

Eller så kan man bara skriva det baklänges "4321" så blir det dubbelt så svårt att knäcka.

Skrivet av pv2b:

Det betyder att det är relativt säkert att använda sitt personnummer som lösenord. Tolv siffror långt (viktigt att ha med århundradet så det lägger till två siffror), det tar hela 4 dagar att knäcka, och så intressant är inte jag för någon att köra en GPU-cracker mot.

Fast ännu bättre är ju Sommar2024!. 11 tecken långt, stora bokstäver, små, siffror och specialtecken. Det kan ingen hacker knäcka ens på 2 miljoner år. Inte konstigt att IT-avdelningar i hela Sverige har det som favoritlösenord.

Bra inlägg. Att knäcka lösenord är så mycket lättare om det bara går att gissa sig till det. Svårt att beräkna den aspekten men lika viktigt som att lösenordet har många tecken. Varför så många använder "Sommar" eller "Vinter" som lösenord är för mig en gåta.

Av DLM

Ser ut som den här undersökningen gick sönder snabbt om man tittar på fördelningen. Största delen av alla (22%) som svarat har 11TB eller mer(!) i burken (har alla dessa en lokal kopia av Internet?). Många som skriver i kommentarerna listar även sin NAS vilket förmodligen har tagits med i undersökningen (trots att det står att externa enheter inte ska tas med).

Av DLM
Skrivet av cooldfs:

ja man undrar ju varför mb tillverkarna låter cpu:n ha möjlighet att dra +4000w fast intel specar 253w max (14700k)

Finns det ens nätagg som levererar 4000watt+ ? På den nivån kam man ju värma hela huset med PCn 😬😄

Av DLM

Skulle precis också komma med förslaget att välja 8500G istället. Spelprestandan får en fin skjuts (se video nedan). Vet dock inte hur stor skillnad det är på CPU prestanda? 8500G är 6-kärning medans 5700G är 8-kärnig (men äldre). Skulle gissa att det är ungefär samma prestanda men det kanske inte ens är viktigt?

https://www.youtube.com/watch?v=4xi0RFpSFNk&t=357s&ab_channel...

Av DLM

För mig är det ett måste att antingen använda ett nätagg som har en 12VHPWR kontakt eller en kabel från tillverkaren av nätagget som går direkt till 12VHPWR. Detta löser ett antal problem på en gång utan nackdelar. Listar nedan.

  • Kabeln har tjockare ledare som inte är lika känslig för felbelastning OM kabeln inte skulle sitta i helt. Detta är med stor sannolikhet grunden till varför kontakter smälter på den medföljande adaptern. Ledarna är för tunna och hanterar inte ökad belastning om inte alla ledarna är anslutna korrekt när effekter på över 450watt tas ut (när t.ex. 4090 används). Varje extra koppling mellan nätagget och grafikkortet medför även extra resistens som även det ökar belastning och värme på ledarna. Även detta försvinner med en kabel från tillverkaren av nätagget eller en kabel driekt från nätagget.

  • Du sparar 1 till 2st 8-pins kontakter på nätagget mot att använda medföljande adaptern. Som Jonas nämner så är det inte ens säkert att alla nätagg har 4st tillgängliga 8-pins på nätagget.

  • Du får en avsevärt snyggare kabeldragning och minimimerar påverkan på luftflöde.

Av DLM
Skrivet av jonaz_81a:

Så länge det inte anges exakt vilken IC som används är QVL-listor helt meningslösa.

Det är inte säkert att de moduler du köper med exakt samma produktnamn använder samma minnes ICs som kitet som testades för QVL använde. Historiskt så har det även skilt mellan dual ranked och single ranked i samma produkt d.v.s vissa kits har varit dual rank medans andra varit single rank fast med ICs med dubbel kapacitet. Med lite tur är det inte riktigt så illa nu för tiden.

Knappast meningslösa. Att välja minnen som inte är med i listan kommer fortfarande vara mer osäkert än minnen som tillverkaren själv säger är testade. Kan tänka mig att det även blir problem med support om man använder minnen som inte är med på listan.

Av DLM
Skrivet av Starric:

Saknar alternativet att minnena finns på moderkortets QVL. Efter att ha valt ut size och hastighet så är nog QVL nästa prio. Definitivt före utseende eller märke iaf

+1 på den. Kompatibilitet borde varit ett alternativ i undersökningen. Är ju väldigt viktigt att minnena anses fungera från moderkorttillverkarens sida, sen kan det även motverka att man köper Expo minnen till Intelplattform t.ex.

Av DLM
Skrivet av JonasT:

Låter som ett klassiskt fall av moderkort som pushar processorerna för högt med sina "standardinställningar".

Men då borde väl problemet även synas på Intels 12000 generation också som använder samma moderkort?