Efter avslöjandet i TV4-programmet Kalla Fakta att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton på bland annat Facebook och Youtube har det stormat rejält i den politiska debatten. Partiets egna anställda har kallat verksamheten för ”trollfabrik” och även om partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen har försökt tona ned affären har kritiken haglat, även från akademiker som terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det största partiet i regeringsunderlaget har avslöjats med att driva en trollfabrik, säger Magdalena Andersson. Det är ett arbetssätt som för tankarna till Ryssland och som inte hör hemma i Sverige, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i en intervju med SVT.

Hon säger att Socialdemokraterna kommer arbeta för att ”begränsa anonymiteten på internet”, och att det borde krävas legitimation för att öppna konton på sociala medier.

Socialdemokraternas toppnamn inför EU-valet, Heléne Fritzon, säger till SR att partiet vill stärka EU-lagstiftning kring de ”riktigt stora plattformarna”, till vilka hon räknar bland annat Tik Tok, Facebook och Instagram. Förslaget är inte helt nytt utan har tagits fram för att motverka ryska påverkansoperationer, men aktualiseras av Kalla Faktas avslöjanden.

Några av Sverigedemokraternas anonyma konton på Youtube har stängts med förklaringen att de bryter mot användaravtalet, men på Facebook ser de utpekade kontona ut att än så länge ligga kvar.