Displayport 2.1 har stöd för upp till 80 Gbit/s överföringar med UHBR20/DP80, vilket gör det till den enda skärmanslutningsstandard som kan driva 4K-skärmar med 240 Hz utan Display Stream Compression (DSC). Problemet är bara att nästan ingen utnyttjar det, rapporterar Tom's Hardware. Problemet ligger i kablarna.

Maxlängden på en Displayport 2.1-kabel med DP80-certifikation är nämligen 1,2 meter, och i verkligheten är många kablar 0,8–1,0 meter. Det innebär att många, för att inte säga de flesta, användare med stationär dator får problem att ansluta skärmen till datorn. I princip måste datorn vara placerad på skrivbordet intill skärmen, och att ansluta fler än en skärm blir ännu knepigare.

Ytterligare ett problem är att Displayport 2.1-standarden har två andra överföringshastigheter, UHBR10 (40 Gbit/s) och UHBR13.5 (54 Gbit/s), vars kablar kallas DP40 respektive DP54. Av dessa är det bara DP40 som har en certifiering, och både skärmar och grafikkort kan stoltsera med att stödja Displayport 2.1 oavsett vilken eller vilka av dessa hastigheter de fungerar med.

Tom's Hardware ger Intels Arc Alchemist-grafikkort som exempel. De har Displayport 2.1, men bara med UHBR10/DP40. Det innebär att HDMI 2.1-kontakten på dessa kort är snabbare med 48 Gbit/s. Samma sak gäller Nvidias RTX 4090.

VESA och kabeltillverkarna jobbar på nya, längre kablar och utforskar bland annat möjligheten att använda aktiva kablar med signalförstärkare. Det kan leda till betydligt längre kablar utan signalfel vid 80 Gbit/s, men dessa blir så klart dyrare än passiva kablar.