Serverrum

Vad en vanlig besökare aldrig får se är maskinparken som driver domteatern och de olika projekt som pågår. SweClockers passade givetvis på att följa med visualiseringscentets Miroslav Andel för en titt i serverrummet.

P6170558.jpg
P6170568.jpg
P6170565.jpg

Varje projektor i domteatern drivs av en egen server av modell Z800 från datorjätten HP. Under skalet i maskinerna finns Intel Xeon W5590-processorer på 3,33 GHz tillsammans med 6 GB DDR3-minne i 1 333 MHz. De produktioner som körs ställer betydligt högre krav på grafikkorten än på processorn. Varje maskin har därför Quadro 5800-grafikkort från Nvidia med 4 GB grafikminne, något som behövs för bland annat gigantiska renderingar i 3D. Om maskinerna klarar Crysis på högsta är oklart.

Centret använder sig av flera kluster med liknande hårdvara. Det primära klustret används endast för att rendera till domteatern samtidigt som en mer eller mindre identisk uppsättning maskiner kan brukas av forskare och tekniker utan risk för övriga verksamheten.

P6170573.jpg

För framtiden planeras ytterligare ett kluster som studenter kan använda för olika projekt. Där finns det dock chans för ett trendbrott då centret funderar på att testa en grafiklösning från AMD. Tanken är ett system där dubbla AMD Firepro V8800-kort med fyra Displayport-utgångar var utnyttjas tillsammans med synkroniseringskortet Firepro S400.

P6170567.jpg

För att alla sju projektorer ska visa rätt bild krävs synkronisering via specialkort från Nvidia. Synkroniseringen sker med hjälp av en NTSC-signal i 29,97 Hz som sedan dubblas eller fyrdubblas för att nå ungefär 60 Hz respektive 120 Hz. Signalen tas emot av en av noderna i varje kluster som sedan distribuerar den via vanlig TP-kabel till övriga noder. Samma princip används i TV-sammanhang då kameror måste synkroniseras mot projektorer och skärmar för att undvika flimmer.

P6170566.jpg

Bild som ska visas i domteatern kräver viss förbehandling, bland annat för att fungera med flera projektorer och den krökta ytan. För att inte varje produktion ska behöva specialanpassas sker anpassningen i en central maskin som tillämpar tekniker som "edge blending" och "warping".

En stor del av all profesionell utrustning på marknaden saknar pålitliga drivrutiner för Windows 7 och Vista, centret kör därför smått antika men väl beprövade 64-bitars Windows XP på maskinerna. Centrets egna program fungerar även lika bra eller bättre i Linux-miljö, dock finns många av de komersiella programvara som används endast i Windows-versioner.

P6170561.jpg
P6170563.jpg

En hel del lagring för media krävs också, speciellt då produktionerna är i hög upplösning med förlustfri komprimering och upp till 120 bildrutor per sekund. Den gigantiska arrayen med diskar defragmenteras när en ny film läggs in så att alla bildrutor ligger i rätt ordning, om datan först måste letas upp finns det risk att filmerna hackar.

P6170564.jpg
P6170570.jpg

]

P6170569.jpg
P6170571.jpg

Systemet behöver klara av stora mängder bildkällor utan problem vilket löses med en separat maskin utrustad med hela 32 DVI-ingångar och lika många utgångar. För att få signalen hela vägen till projektorerna krävs dock optisk dataöverföring, till och med den bästa av DVI-lösningar tappar signalstyrka över långa avstånd.

P6170557.jpg

Ljudet sköts av ett helt eget skåp med en imponerande uppsättning in- och utgångar. Med hjälp av ett mixerbord inne i själva domteatern kan flera ljudkällor samköras utan problem.

P6170574.jpg

Övrig utrustning i serverrummet inkluderar bland annat en UPS-enhet modell jättestor. Samtliga system kan med hjälp av befintliga extrabatterier drivas i cirka en timma i händelse av strömavbrott.