Windows Phone 7

IMG_5600.jpg

Marknaden för mobiltelefoner av mer avancerad typ har som bekant hettat till rejält de senaste åren. En av de aktörer som tappat mest mark är utan tvekan Microsoft med operativsystemet Windows Mobile, främst till konkurrerande Google Android och Apple Ios.

Optimus 7

Omnia 7

7 Throphy

7 Mozart

Tillverkare

LG

Samsung

HTC

HTC

Skärmstorlek

3,8 tum

4,0 tum

3,8 tum

3,7 tum

Skärmtyp

LCD

Super AMOLED

LCD

LCD

Upplösning

480 x 800 pix.

480 x 800 pix.

480 x 800 pix.

480 x 800 pix.

Processor

QSD8650

QSD8250

QSD8250

QSD8250

Klockfrekv.

1 GHz

1 GHz

1 GHz

1 GHz

Lagringsutrymme

16 GB

8 GB

8 GB

8 GB

Lägsta pris

-

Med Windows Phone 7 hoppas företaget på att kunna ta tillbaka förlorade marknadsandelar, speciellt i de lite högre prisklasserna. Till en början lanseras fyra olika modeller på den svenska marknaden, två från HTC, en från LG och en från Samsung. Samtliga varianter bjuder på rejält kryddade specifikationer, något som inte är en slump utan beror på förhållandevis höga krav från Microsoft.

Fokus ligger på tillgänglighet och integration med inbyggt stöd för bland annat Facebook. Stöd finns givetvis också för Microsofts egna tjänster, till exempel Xbox Live och Zune.

Första intryck

LG+Optimus+7.jpg

Telefonen SweClockers testat är Optimus 7 från LG, en variant som sticker ut med bland annat DLNA-stöd och hela 16 GB integrerat minne. Modellen upplevs som mycket välbyggd och har under den korta testperioden fungerat utmärkt. Hårdvaran klarar utan problem av att driva operativsystemet och samtliga testade tjänster har rullat på.

Mobiltelefoner och Windows Phone 7 ligger egentligen lite utanför SweClockers område och har därför testats vid sidan av under det normala redaktionsarbetet. Vi har koncentrerat oss på mer upplevelsen som helhet och mindre på enskilda funktioner, kommentarerna tenderar därför att vara mer subjektiva än vid till exempel ett grafikkortstest.

Mjukvaran Windows Phone 7 är överlag en angenäm upplevelse som känns överraskande välpolerad redan från start. Efter en kort invänjningsperiod känns menysystem och upplägg intuitivt med smidig navigation mellan olika paneler. Integrationen med till exempel Facebook fungerar bra, även om vissa funktioner är lite oklara.

Prestandan är alldeles utmärkt och utan tvekan på samma nivå som hos konkurrerande lösningar. Både menysystem, inbyggda funktioner och webbläsare fungerar utan att frysa, hacka eller på annat sätt förstöra upplevelsen. Synkronisering av musik och videoklipp sker genom Zune-mjukvara på datorn liknande Apples Itunes-lösning, något som även det fungerar bra.

De negativa sidorna handlar framför allt om de inbyggda tjänsternas vara eller icke vara i Sverige. I nuläget fungerar varken Xbox Live, Zune eller Marketplace som de ska, och besked från Microsoft om när tjänsterna fungerar fullt ut är väldigt oklara. Detta blir snabbt ett problem då till exempel spelaren för Youtube samt läsare för PDF inte är tillgängliga, något som allvarligt begränsar telefonupplevelsen.

Negativt är också en hel hög andra detaljer, några välbekanta från andra lanseringar de senaste åren. Windows Phone 7 saknar stöd för att klippa-och-klistra mellan applikationer, det finns endast multitasking för specifika applikationer och det finns ingen aktivitetshanterare eller annan smidig metod för att snabbt byta mellan aktiv mjukvara. Funktionen för MMS är även den begränsad, användaren kan till exempel inte bifoga videoklipp utan endast bilder.

Sammanfattning

Bild 3.jpg

För Microsoft innebär Windows Phone 7 en nystart på flera plan. Operativsystemet bryter helt med föregångaren Windows Mobile 6.5 och introducerar helt nytt gränssnitt, nya funktioner och genomgående förändrade lösningar.

Resultatet är på många sätt mycket trevligt och operativsystemet i sig känns snabbt, intressant och välsmort. Integrationen av tjänster, bilder och musik på olika sätt fungerar bra och lär garanterat tilltala många. Allt är dessutom förpackat i ett grafiskt gränssnitt som känns fräscht och nyskapande.

På minussidan hamnar framför allt hur operativsystemet fungerar och beter sig i Sverige. Flera tjänster fungerar tveksamt eller inte alls, och då systemet i sig saknar många funktioner uteblir dessa helt. Situationen underlättas inte av att Microsofts besked om när, var och hur Sverige står på tapeten är minst sagt oklara.

Negativt är också att Microsoft missat eller valt att inte ta hänsyn till irriterande detaljer som de innerst inne borde veta att konsumenterna vill ha. Här finns till exempel vettig klipp-och-klistra samt bakgrundsapplikationer i större utsträckning.

Köpa eller inte köpa

För den som är sugen på en Windows Phone 7-utrustad telefon är vår rekommendation att hålla i hatten och se vad som händer de närmaste veckorna, samt att läsa på rejält om tillgängliga modeller. Även om operativsystemet i sig helt klart har potential och förtjänar en försiktig tumme upp blir upplevelsen med handikappade tjänster tyvärr inte fullständig.

Glöm inte att hälsa på i SweClockers mobilforum för att diskutera allt som rör Windows Phone 7, Iphone och Android.