CPU: Intel Core i5 3570K

Med facit i hand från det senaste årets processorlanseringar faller valet denna sommar återigen på Intel, vilka ställer upp med färska arkitekturen Ivy Bridge. Nykomlingen bjuder på både lägre energiförbrukning och högre prestanda i jämförelse med föregångaren Sandy Bridge, som användes i 2011 års upplaga av SweClockers sommardator. Uppdateringen innebär även en krympt tillverkningsprocess till 22 nanometer, högre prestanda per klockcykel samt en upphottad integrerad grafikdel.

IMG_9195.jpg

Sommarens bygge rivstartas med processorn Core i5 3570K, uppföljaren till förra årets omåttligt populära modell Core i5 2500K. Under skalet döljer sig fyra pigga kärnor i 3,4 GHz, vilka med hjälp av Intels Turbo-teknik kan stega upp till 3,8 GHz beroende på last.

Om prestandan fortfarande inte räcker till är Core i5 3570K som klippt och skuren för överklockare. K-serien gör comeback från förra året med helt upplåst multiplikator, något som gör överklockningen till en riktig barnlek. Även om Ivy Bridge-arkitekturen inte riktigt når upp till sin föregångares överklockningspotential kan man i många fall se fram emot klockfrekvenser en bra bit över 4 GHz, vilket förvandlar denna modell till ett regelrätt prestandamonster.

Läs SweClockers recension av Intel Core i5 3570K.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Intel Core i7 3770K

Intel Core i7 2700K

Intel Core i7 2600K

Intel Core i5 2500K

AMD FX-8120

För användare av flertrådade program (Photoshop, 3D-rendering, videobehandling etc.) kan det även vara värt att kika på den dyrare modellen Core i7 3770K. För drygt 700 kr extra får man tillgång till Intels Hyper Threading-teknik vilket innebär att upp till åtta trådar kan exekveras samtidigt. Detta kan ge en rejäl skjuts om rätt programvara används men är generellt sett ingen nödvändighet för vanligt bruk.

Dessa användare kan även vilja ta en titt på andra sidan staketet där konkurrenten AMD ligger och lurar. Företagets nya Bulldozer-arkitektur må ha gjort många besvikna men det går inte att sticka under stolen med att den nya FX-serien presterar utomordentligt med kraftigt flertrådad mjukvara. Mest intressant är den "8-kärniga" modellen FX-8120 som efter den senaste tidens prissänkningar bjuder på mycket prestanda för pengarna.

Sist men inte minst har våren kantats av attraktiva erbjudanden på Intels utgående Sandy Bridge-processorer. Spekulanter på jakt efter ett klipp bör hålla en extra öga på modellerna Core i5 2500K, Core i7 2600K samt Core i7 2700K. Med rätt prislapp är förra årets arkitektur Sandy Bridge ett ypperligt alternativ som fortfarande bjuder på prestanda och överklockningspotential i toppklass.