Hårddisk: WD Caviar Green WD20EARX 2 TB

Vid sidan om SSD-enheten är det en god idé att komplettera med (åtminstone) en mekanisk hårddisk. Med priser som trots det senaste årets uppgång räknas i öre per gigabyte är det en bra idé att utrusta systemet med ett par terabyte extra lagring för exempelvis foton, filmer och andra utrymmeskrävande filer.

wd.jpg

När det kommer till hårddiskar finns det i huvudsak tre egenskaper att hålla reda på utöver kapaciteten. Det är de fysiska måtten, gränssnittet och rotationshastigheten. De billigaste hårddiskarna mäter vanligtvis 3,5 tum, ansluts till SATA och snurrar i 5 400 rpm. Detta är för de flesta fullt tillräckligt när det även finns en SSD tillgänglig i systemet.

Även i år fallet valet på Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB, ett säkert kort när det kommer till billigare hårddiskar. Det går dock precis lika bra att välja en passande modell från Seagate, Samsung eller Hitachi.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Seagate Barracuda Green 2 TB

WD Caviar Black 2 TB

Hitachi Deskstar 2 TB

WD Caviar Green 3 TB

Hitachi Deskstar 4 TB

Med allt färre aktörer på marknaden för mekaniska hårddiskar krymper också antalet alternativ. Med det sagt finns det fortfarande en hel del modeller att välja bland, med storlekar från 1 TB hela vägen upp till 4 TB. Den som söker mer prestanda kan med fördel kika på WD Black, Seagate Barracuda eller Hitachi Deskstar i 7 200 rpm.