Microsoft Windows RT, fortsättning

store1.png
store2.png

Primära metoden för nya applikationer är Microsofts butik, då som tidigare konstaterat vanliga exe-filer inte fungerar. Här finns i dagsläget ett par tusen program och spel, där enligt uppgift "hundratals" nya tillkommer varje dag. Mjukvaran installeras enkelt, och gränssnittet får anses vara godkänt om än något rörigt.

Just programutbudet får i dagsläget anses vara Windows RT:s akilleshäl. Förutom ett lågt antal jämfört med Android och IOS handlar det även om varierande kvalitet, där många endast är glorifierade webbramar. Spiken i kistan är förhållandevis höga prislappar, där enkla spel som Angry Birds kostar saftiga 38 kronor inklusive moms.

Microsoft Windows är dock en välspridd plattform, vilket innebär att potentialen finns. Förhoppningsvis innebär det att utbudet kommer fyllas på i rask takt, och att kvaliteten gradvis ökar.

remote1.png

Bland applikationer på plats kan nämnas Fjärrskrivbord, vilket som namnet antyder är en Modern UI-implementation av Microsofts fjärrstyrningsprokoll. Lösningen fungerar över förväntan, speciellt vid anslutning till en serverdator med Windows 8. Då presenteras enkla snabbmenyer bland annat för "charms" på distansdatorn, för att växla program samt för att byta mellan olika anslutningar.

netflix1.png

En av Microsofts paradapplikationer vid lanseringen är Netflix, video- och serietjänsten som för ett par veckor sedan landade i Sverige. Under Windows RT och Modern UI fungerar den relativt väl, även om upplevelsen i gränssnittet bitvis är ryckig. Videokvaliteten är godkänd utan att briljera, och steget upp till HD-upplösning är märkbart.

metrotwit1.png

Bland på förhand omskriva applikationer finns även Metrotwit, som namnet antyder en Twitter-klient för Metro Modern UI. Här utnyttjas gränssnittets styrkor, med kolumner för olika typer av meddelanden samt stora grafiska element för enklare navigering med fingrarna.

cuttherope1.png

Ett av få gratisspel är populära Cut the Rope, där snillrikt repskärande används för att mata en ödla med godis. Trots en på papperet lättdriven applikation är upplevelsen under Windows RT svajig, med långa laddningstider och bitvis dåligt flyt - det finns uppenbart optimeringar att göra.

camera1.png
camera2.png

Kameramjukvaran i Windows RT är godkänd, men erbjuder knappast en oändlig flora av inställningar. Bilderna tillsammans med Vivotab RT blir helt okej med mobilmått mätt, utan att överraska varken positivt eller negativt. Som grädde på moset skickar Asus även med ett eget program, där ytterligare några paramterar går att justera.

internetexplorer2.png
internetexplorer1.png

En stor del av upplevelsen med en surfplatta är koncentrerad till webbläsaren, för Windows RT Internet Explorer 10. Här har Microsoft gjort ett bra jobb, och upplevelsen är generellt väldigt trevlig. Stöd för Flash samt i grund och botten samma mjukvara som för fullvärdiga Windows 8 borgar för en god surfupplevelse, där de flesta webbsidor fungerar bra.

Nämnvärt är att Flash endast fungerar på godkända webbsidor, där Microsoft enligt uppgift ständigt uökar listan. I dagsläget fungerar till exempel Aftonbladets Flash-element (på gott och ont), samtidigt som bland annat SweClockers videospelare inte går att använda.

desktop1.png
desktop2.png
desktop3.png

Som en del av operativsystemet finns även den traditionella skrivbordsmiljön, där det mesta är välbekant. Utan möjlighet att installera vanliga applikationer är användningsområdet dock begränsat, och handlar framför allt om Office-paketet, filbläddrande eller inställningar.

Med det sagt är det en skön och trygg säkerhet för Windows-vana användare, där det mesta beter sig som vanligt. Stöd för till exempel mus, minnen, tangentbord och DVD/CD-spelare över USB gör också att Vivotab RT i mycket känns som en "vanlig dator" när skrivbordet aktiveras.

winrterror.png
desktop4.png

Sist men inte minst, trots en över förväntan mjuk upplevelse är Windows RT inte perfekt. Under testandet har flera applikationer kraschat, bland annat Word 2013 och ett antal av Modern UI-varianterna. Gränssnittet är även bitvis oförklarligt långsamt, med laddningstider långt över det normala utan vidare förklaring.

Att plattformen i grund och botten är relativt svag märks också. Speciellt Flash-tunga webbplatser är en utmaning, där processorbelastningen i vissa fall kan landa på maximala 100 procent. Tur i oturen är att vanliga program inte går att köra, vilket istället flyttar fokus till i många fall mer lättdrivna Modern UI-varianter.

Prestandatester

Renodlade prestandatester som fungerar på alla plattformar lyser med sin frånvaro, och fokus hamnar därför på varianter som fungerar i webbläsaren. I korthet handlar det om tester av Javascript, där kortare exekveringstid betyder bättre användarupplevelse.

Modell

Plattform

Operativsystem

Webbläsare

Asus Vivotab RT

Nvidia Tegra 3

Windows RT

Microsoft IE10

Asus TF Pad Infinity

Nvidia Tegra 3

Android 4.1.1

Google Chrome

Google Nexus 7

Nvidia Tegra 3

Android 4.1.2

Google Chrome

Apple Iphone 4S

Apple A5

IOS 6.1

Apple Safari

Apple Iphone 5

Apple A6

IOS 6.1

Apple Safari

Apple Ipad 4

Apple A6X

IOS 6.1

Apple Safari

Samsung Galaxy S III

Samsung Exynos 4412

Android 4.1.1

Google Chrome

Stationär PC

AMD FX-8150

Windows 8

Google Chrome

Som referens används en rad populära system med Android och IOS, bland annat Google Nexus 7 och Apple Ipad. Sist men inte minst testas en fullvärdig PC med kraftfull hårdvara för att ge någon form av basresultat.

I Mozillas tunga test Kraken hamnar Vivotab med Windows RT och Internet Explorer 10 på efterkälken. Operationerna tar över 50 sekunder att utföra, vilket innebär mer än dubbelt upp mot konkurrerande lösningar från både Google och Apple.

Sunspider-testet innebär en viss revansch, där Vivotab RT landar i samma region som senaste generationens Apple Ipad och Iphone. Jämfört med en stationär dator är det dock ingen match - det är uppenbart att kraftfullare hårdvara hjälper resultaten.