Nyheter: Frostbite för Mac, Medal of Honor i pension

battlefield-3-blast-1280x800.jpg

DICE utvecklar Frostbite för Mac OS X

Frostbite-motorn utvecklades av spelstudion DICE och allmänheten fick beskåda finesserna i Battlefield: Bad Company-serien. Med tiden har motorn uppgraderats och med Battlefield 3 marknadsfördes spelmotorn som magin bakom spakarna.

En jobbannons på spelutvecklarnas hemsida tyder på att motorn ska komma att lanseras på Apples operativsystem Mac OS X. Annonsen söker en Mac OS X-ingenjör som ska hjälpa Frostbite-utvecklarna att leverera en lika tillfredsställande upplevelse på Mac som på Windows.

Detta medför till att en hel del av spel från distributören Electronic Arts kan komma till Mac då Frostbite används av kommande titlar som Dragon Age, Mass Effect och Command & Conquer. Trenden att porta över mjukvara till Mac har synts från EA då både speltjänsten Origin och den kommande speltiteln Simcity får en version på Apples operativsystem.

deadspace3.jpg

Visceral Games försvarar Dead Space 3 som konsolport

Egenskap

Värde

Titel

Dead Space 3

Lanseringsdatum

2013-02-07

Spellägen

Enspelarläge, samarbetsläge

Utgivare/Utvecklare

EA/Visceral Games

Genre

FPS/Shooter/Skräck

DirectX-version

9.0c

Systemkrav (min)

  • Windows XP SP3, Vista eller Windows 7

  • 2,8 GHz-processor eller motsvarande

  • Nvidia GeForce 6800, ATI X1600 Pro

  • 2 GB RAM

Den tredje delen i spelserien Dead Space släpps nästa vecka till både konsoler och PC. För de som hoppas på att få en bättre upplevelse av PC-versionen av Dead Space 3 kommer dock dåliga nyheter. Visceral Games har avslöjat att det handlar om en ren konsolport och att de inte lägger någon extra tid på att bjuda på extra ögongodis för PC-spelare.

Företagets Steve Papoutsis försvarar beslutet att låta hårdvaran på de sju år gamla konsolerna diktera hur spelet ska se ut på datorer, med att de vill erbjuda en identisk upplevelse på alla tre plattformar. De vill också undvika att en användarbas ska tycka att deras version är bättre än alla andra.

We aren't trying to create disparity in the experience that our gamers enjoy; we want to make sure everyone's having that same experience. – The biggest thing is we want to make sure the quality of the experience is consistent across all platforms so we don't have one userbase saying it's better on their system.

Även om Visceral Games inte spenderar tid att optimera spelet för PC-plattformen så väntas det att PC-versionen ändå har möjligheter som visats i tidigare titlar i serien, där bland annat samtliga knappar går att ändras och grafiska förändringar som bättre skuggor och kantutjämning.

Activision informerar om nödvändigheten av regionlåsningar

Att spel ofta är regionlåsta är en vanlig företeelse bland konsolplattformarna och detta medför irritation bland spelare som gärna vill handla spel lanserade i olika regioner, men kanske inte i Europa. En talesman hos Activision svarar på frågan varför det är nödvändigt.

Dan Amrich släppte en video på Youtube där han förklarar att regionlåsningar inte finns till för att stoppa piratkopiering, utan som ett sätt att hålla reda på vem som äger rättigheterna för titeln i varje region. Företaget som äger rättigheterna för ett spel i en region kan inte släppa spelet i en annan om denne inte äger rättigheterna för spelet där också.

You can't infringe on that Japanese company's rights or that American company's rights by releasing the game in the opposite territory if you don't have the legal right to do it. – Region locking sort of helps police who has the rights to make what money in what territory.

Han förklarade även att det hjälper utvecklare att se vilka sorts spel som säljer bättre i olika regioner, samt att innehållet ibland måste ändras för att uppfylla gällande lagar. Dan Amrich nämner specifikt Tyskland som ett land där innehållet i spel måste ses över ordentligt.

Spelfestivalen Pixl i Malmömässan

Dreamhack är den största och mest berömda spelfestivalen i Sverige, men det stoppar inte uppstickare från att försöka konkurrera om professionella spelare och glada datorentusiaster. I vår arrangeras Pixl i Malmö som tar en något intressant vändning gällande e-sport.

Istället för sedvanliga Starcraft 2 och ett spel ur MOBA-genren går spelfestivalen tillbaka till rötterna och satsar på Counter-Strike 1.6 med hela 70 000 kronor i prispotten. Förutom den klassiska förstapersonsskjutaren finns även turneringar i Fifa 13 och Super Street Fighter IV, som både har 20 000 kronor i prispotten.

Pixl arrangeras mellan den 28 och 31 mars och konkurrerar direkt med Copenhagen Games 2013, där bland annat Counter-Strike: Gobal Offensive-turneringar går av stapeln för 350 000 kronor i vinster. Mer information om spelfestivalen hittas via den officiella webbsidan.

MOHWscrn.jpg

Electronic Arts låter Medal of Honor ta semester

Egenskap

Värde

Titel

Medal of Honor Warfighter

Lanseringsdatum

2012-10-26

Spellägen

Enspelarläge, flerspelarläge

Utgivare/Utvecklare

EA/Danger Close Games

Genre

FPS/Shooter

DirectX-version

11.0

Systemkrav (rek)

  • Windows 7 64-bitar

  • Intel Core 2 Quad 3 GHz, AMD Phenom II X4 3 GHz

  • NVIDIA GeForce GTX 560, AMD Radeon HD 6950

  • 4 GB RAM

Medal of Honor: Warfighter är den senaste delen i spelserien som såg sin första titel redan 1999. Dock möttes Warfighter av väldigt mycket negativ kritik. Electronic Arts var väldigt missnöjda med detta och planerar nu framtiden för spelserien.

Spelhuset förklarar att Medal of Honor är ute ur rotationen och skyller på att kritikerna har gett spelet lägre poäng än det förtjänade, samt att spelarbasen inte gillar spelet på grund av att det fokuserar på autenticitet.

This one is behind us now. We are taking Medal of Honor out of the rotation, and have a plan to bring year-over-year continuity to our shooter offerings. – The game was solid, but the focus on combat authenticity did not resonate with consumers. Critics were polarized and gave the game scores which were, frankly, lower than it deserved

Electronic Arts kommer att fokusera på Battlefield som sitt huvudsakliga spel i genren förstapersonsskjutare och det ser ut som att Warfighter blir den sista delen i spelserien för en obestämd framtid.

Valve ser Apple som sin största konkurrent för Steambox

Spelföretaget Valve satsar på att ta över vardagsrummet med Steambox, en Linux-baserad dator som kör Steam Big Picture och tillverkas av flera hårdvaruleverantörer, som Xi3. Förutom att direkt konkurrera med Microsoft och Sony anser dock Valves vd Gabe Newell att Apple är deras största hot.

Under en föreläsning hos University of Texas diskuterade Gabe framtiden om spelandet i vardagsrummet, där han anser att Apple har ett övertag med att kunna leverera en helhetslösning till en hel del konsumenter. Gabe frågar sig själv om de kan leverera en tillräckligt bra lösning för en PC-plattform i vardagsrummet innan Apple tar över segmentet.

I think that there's a scenario where we see sort of a dumbed down living room platform emerging — I think Apple rolls the console guys really easily. The question is can we make enough progress in the PC space to establish ourselves there, and also figure out better ways of addressing mobile before Apple takes over the living room?

Valve ser dock att de har en fördel över resten av konsolerna med tanke på att en spelare slipper köpa om alla spel och skaffa nya vänlistor, när allt som krävs är en inloggning på Steam för att få samma upplevelse i soffan, som på datorn.

People will have a lot of choices — They'll say, 'Well, I could buy a console, which assumes I'll re-buy all my content, have a completely different video system, and, oh, I have a completely different group of friends, apparently. Or I can just extend everything I love about the PC and the internet into the living room.

Det återstår att se om Apple är intresserade att erbjuda en lösning som konkurrerar med framtida Steambox, men Valve satsar hårt på att ta över vardagsrummet och konsolspelare. Hela föreläsningen går att se på videon ovan. Observera att den är på engelska och cirka en timme lång.