Fortsatta problem med Sim City

Sim City 2013

Egenskap

Värde

Titel

Sim City

Lanseringsdatum

2013-03-07

Plattform

Windows, Mac

Spellägen

Flerspelarläge

Utgivare/Utvecklare

EA/Maxis

Genre

Stadsplanering/Simulator

Systemkrav (Rek)

  • Windows 7, Windows 8 eller Snow Leopard 10.6.4

  • Intel i5 eller motsvarande från AMD

  • Nvidia GTX 275, ATI 5850

  • 4 GB RAM

En knackig start för Sim City

Sim City 2013 lanserades under föregående vecka och många förväntansfulla stadsplanerare väntade ivrigt på att, efter tio år, få spela en ny version av Sim City. Besvikelsen var dock stor när majoriteten av spelarna inte kunde starta titeln på grund av kravet att behöva ansluta sig till spelservrar, som vid det läget var överbelastade.

serverbusy.png

Även om en del lyckades ansluta sig och börja sin karriär som borgmästare, märkte dessa att sparningar har gått förlorade och många timmars arbete försvunnit. Råkade spelaren hamna på en ny server krävdes det att handledningsfasen påbörjas på nytt för att kunna fortsätta spela normalt.

Maxis VD Lucy Bradshaw förklarade i en intervju att spelservrarna är nödvändiga på grund av att en stor del av beräkningarna i spelet avlastas från datorerna och görs i molnet. Hon tillägger även att det inte vore möjligt att skapa ett offline-läge utan en betydande mängd arbete av utvecklarlaget.

With the way that the game works, we offload a significant amount of the calculations to our servers so that the computations are off the local PCs and are moved into the cloud. It wouldn’t be possible to make the game offline without a significant amount of engineering work by our team.

Detta visade sig inte vara sant då spelet går att spela utan anslutning i uppemot 20 minuter och inga beräkningar slutar att fungera. Bland annat rapporterar Kotaku att simuleringen fortsatte att hjälpa grannstäder utan att ha tillgång till spelservrarna.

Flera användare på Reddit upptäckte även att modifikationsverktyg för The Sims 3 fungerade för att öppna filer till Sim City och lyckades väldigt snabbt med att kunna spela utan anslutning. Även motorvägar och järnvägar utanför zoner går att editera som senare sparas till molnet.

Artificiell Intelligens

Spelhuset Electronic Arts och utvecklaren Maxis har fram till lanseringen av Sim City förklarat hur fantastiskt bra simuleringen kommer att fungera och släppt ett gäng förhandstittar där så kallade "Agenter" utför sina sysslor. Allt från el och vatten till brandbilar och invånare rör sig längst vägarna för att hitta sina mål.

Detta visade sig inte fungera lika bra vid högre antal invånare då de alltid försöker hitta den kortaste vägen att ta sig fram, oavsett vägtyp och trafik. Smala landsvägar fylls med bilar medan stora avenyer står tomma på grund av att de är snäppet längre bort.

En bidragande faktor till trafikproblemen är hur simuleringen av individer fungerar. Industrier ger en signal om att de behöver arbetare på morgonen och invånarna åker dit, de första individerna som når fram får jobba där för dagen och resterande får fortsätta till nästa industri för att se om det finns en plats där. Även på hemvägen åker invånarna längs bostadsområden och väljer första bästa hus med en ledig plats för att sova i för natten.

evqYGbkh.jpg

Resultatet blir att den mest effektiva lösningen att hantera trafikproblem är att skapa en enda stor aveny som ringlar sig längst staden, utan korsningar. En spelare lyckades få invånarantalet att nå så högt som 650 tusen innan spelet slutade fungera korrekt.

Ett annat sätt att lösa problemet är att skapa en stad utan industri och kommersiella zoner. Då ingen har ett jobb eller åker och handlar så är vägarna tomma vilket ser till att utryckningsfordon kan ta sig dit de behövs på rekordtid. Videon längst upp på denna sida visar en snabbspolning av en sådan stad gjord i sandlådeläget, men flera användare på forumet Reddit har bekräftat att det även är möjligt i normala spelläget.

Spökstäder

I en forumtråd på Electronic Arts officiella forum berättar en användare hur invånarantalet bara är en siffra och inte bidrar någonting till simuleringen. Flera andra läsare tog sig an uppdraget att utreda detta och kom fram till att i en stad med 100 000 invånare används bara cirka 15 000 boende till beräkningar om skatteinkomster och trafik.

Resterande 85 000 invånare existerar bara på papperet och ger ingen inkomst via skatter då de varken handlar eller jobbar. Därav har många spelare fått svaret på varför industrier ber om fler arbetare när invånarantalet är högt nog att kunna täcka behovet.

UseiHBf.jpg

Begränsningen är dock förståeligt då simuleringar av flera hundra tusen invånare samtidigt skulle kräva en stor mängd beräkningskraft som dagens datorer inte riktigt är kapabla till. Arga forummedlemmar menar dock att det är falsk marknadsföring för att få städerna att se större ut än de faktiskt är.

Inga återbetalningar

Förhandsbokare världen över har försökt få pengarna tillbaka och en representant för speltjänsten Origin skrev på det officiella forumet att det självklart går att be om en återbetalning, med en länk till Origins kontaktsida.

If you regrettably feel that we let you down, you can of course request a refund for your order at Origin – though we're currently still in the process of resolving this issue.

simcity5.jpg

Användare märkte dock snabbt att företaget inte tillåter några återbetalningar för digitala produkter och inlägget med citatet ovan har ändrats till "var god se vår återbetalningspolicy här." Där länken går till Origins återbetalningspolicy som kort och gott förklarar att det inte är möjligt för spelare att få pengarna tillbaka.

Värt att notera är att Valves motsvarighet, Steam tillåter återbetalningar för spel som vid den falska marknadsföringen gjord i samband med The War Z.

Även om ett antal spelare är nöjda med sin upplevelse och känner att de har fått valuta för pengarna, sitter det en hel del personer som är missnöjda över köpet. Det är oklart om det blir några större följder av denna katastrofala lansering men internetforum är fyllda av arga kommentarer där de vägrar köpa spel från Electronic Arts i framtiden.