Nyheter: Källkod för Jedi Outcast och Academy, Dayz till konsol

Raven Software släpper källkoden för Jedi Outcast och Jedi Academy

Spelstudion Raven Software utvecklade de kritikerrosade spelen Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast och Jedi Academy under åren 2002 respektive 2003. Dessa titlar anses av många entusiaster vara bland de bästa inom Star Wars-universumet.

I veckan rapporterades det om att Disney lägger ner spelhuset Lucas Arts, vilket har medfört en oviss framtid för fler spel om Star Wars. Bland annat lades utvecklingen av titeln "Star Wars 1313" ner till följd av beslutet.

Som ett svar på nedläggningen beslutar Raven Software att släppa källkoden för Jedi Outcast och Jedi Academy fri för allmänheten. Företaget betonar att det inte finns något officielt stöd för koden och att det förmodligen krävs en hel del jobb att få det att fungera, men att moddare får lista ut allt själva.

jediacademy.jpg

Raven is sad to hear about the closing of LucasArts today, we respected them and enjoyed working with them over the years – We loved and appreciated the experience of getting to make Jedi Knight II: Jedi Outcast and Jedi Academy for LucasArts.

I ett uttalande berättar företaget att de är ledsna över stängningen av Lucas Arts då de respekterade och tyckte om att arbeta med företaget. De är tacksamma och älskade erfarenheten att utveckla Jedi Outcast och Jedi Academy för Lucas Arts.

Källkoden för båda spelen är släppt under GNU GPLv2-licensen och finns tillgängligt för nedladdning via Sourceforge: Jedi Outcast och Jedi Academy.

mechwarrior.jpg

Mechwarrior Online avslutar beta-fasen sent i sommar

Gratisliret Mechwarrior Online har funnits i en öppen testfas sedan oktober 2012 och är en av de stora titlarna inom Mecha-genren. Spelaren tar kontroll över en stridsrobot, bestyckar denna med vapen och slåss mot andra.

Utvecklarna Piranha Games förklarar att det finns tre stora uppdateringar som spelet får innan version 1.0 släpps i sensommaren, som markerar titelns lansering.

Den första är att matcherna utökas från åtta spelare i varje lag upp till tolv, vilket utgör ett helt kompani i spelets fiktiva värld. Den andra stora förändringen handlar om att förbättra visuella element för att göra det enklare för nya spelare att lära sig spelet.

Den sista uppdateringen är också den största, möjligheten för fullskaligt krig mellan fraktioner och organisationer. Organisationerna utgör spelets klaner som försöker kontrollera så mycket territorium som möjligt. Dessa organisationer kommer dock inte att vara för gratisspelare utan erbjuds för konton med en Premium-prenumeration, som i dagsläget kostar cirka 100 kronor per månad.

Mechwarrior är gratis att spela och har ett stort antal entusiaster i SweClockers Mumble, som gärna hjälper nya spelare att bli erfarna piloter.

Diablo_III_Character_Classes.JPG

Uppdatering till Diablo III ska förbättra flerspelarläget

Spelhuset Blizzard Entertainment fortsätter att utveckla vidare på Diablo III som lanserades för snart ett år sedan. Nyligen utannonserades även en version för spelkonsoler. I nästa uppdatering ligger fokuset på att förbättra flerspelarläget.

På den officiella utvecklarbloggen berättar Wyatt Cheng om ändringar som version (eng. patch) 1.0.8 kommer införa. Inlägget inleder med att förklara hur fokuset med Diablo III har varit att leverera ett bra samarbetsläge, men att det många gånger varit mer effektivt att spela ensam.

När spelare söker efter publika spel kan de nu välja spelstilen de är ute efter med taggar. Taggarna: Questing, Full Act Clear, Keywarden och PVP (Player versus player), väljs på samma sätt som svårighetsgrad och tas med i beräkningen när systemet försöker hitta likasinnade spelare till samma grupp.

Flerspelarläget kommer att erbjuda 10 procent mer guld, magi-fynd och erfarenhet per spelare, vilket hamnar på 30 procent i en full grupp med fyra spelare. Denna bonus går även över den annars låsta gränsen på 300 procent.

Multiplikatorn för livet på monster sänks från 70 till 50 procent per spelare. Detta gör det mycket enklare att döda monster även om alla spelare inte är på samma nivå, eller om gruppen separeras vid tillfällen. Uppdateringen lägger även till ett system som varnar andra spelare när någon har skadat eller tagit skada av en Elite-fiende, vilket gör det enklare att veta när någon behöver hjälp.

Förutom dessa finesser läggs det till fler funktioner som går att läsa i den officiella bloggen. Diablo III lanserades den 15 maj 2012 och kräver en aktiv uppkoppling för att spela, även i enspelarläget.

2287327-dayz_game.jpg

Fristående DayZ kan komma till konsol

När modifikationen DayZ till stridspelet Arma II blev en succé förstod utvecklaren Dean "Rocket" Hall att det fanns utrymme för ett fullfjädrat spel bakom idén. Utvecklingen på den fristående versionen började sent in på 2012 och har redan blivit försenad ett par gånger.

Under Game Developers Conference (GDC) intervjuades Dean Hall om framtidsplanerna DayZ och avslöjade att en konsol-version är något han absolut kan tänka sig.

Certainly I think if we don't, for want of a better word 'fuck up,' the PC release then I would say a console port is almost certain. I know a lot of people get really hot and bothered about it. Like, I'm not a console gamer, I'm a PC gamer, but I don't think it necessarily has to hurt things.

Han berättar om att en portning av spelet är nästan garanterad om förutsatt att PC-lanseringen inte blir en fullständig katastrof. Han betonar också att PC-versionen inte kommer att bli sämre som följd av detta, vilket många spelare befarar när det är tal om portningar.

It appears to be the kind of game that Sony are interested in, I think we just have to wait and see. We've talked and met with Sony, and they're very - you know, they're obviously interested.

På tal om vilken konsol spelet kan hamna på, talar han om Playstation 4. Dean Hall förklarar att han har pratat med Sony och att de är märkbart intresserade av den sortens spel som DayZ.

Alfa-versionen av spelet kommer inte att släppas innan juli 2013 och titeln kommer att följa den så kallade "Minecraft-modellen", där det går att betala tidigt för att få tillgång till testversionen av DayZ.