Nyheter: Rundvandring i Chernarus, DICE öppnar studio i USA

Senaste från utvecklingen av fristående DayZ

Kartdesignern Ivan Buchta hamnade på nyheterna under september 2012 när han tillsammans med en kollega blev arresterad av grekisk polis på ön Lemnos. Under januari i år släpptes de lyckligtvis mot borgen och är nu fria att fortsätta med utvecklandet av DayZ, respektive Arma 3.

I den senaste uppdateringen på utvecklingen av den fristående DayZ-versionen intervjuas Ivan Butcha om sina tankar på spelet. Enligt Ivan är resurserna viktiga i titeln och mycket tid har lagts åt att distribuera dessa på områden som känns logiska.

Dayz1.png
Dayz2.jpg
Dayz4.png
Dayz5.jpg
Dayz7.jpg

Han betonar också hur betydelsefull landskapet är för Arma-serien och DayZ. Därför tog han flera utvecklare på en rundvandring genom området som den fiktiva kartan Chernarus baseras på. Detta för att få in känslan som inte kan förmedlas via bilder.

Ivan är själv uppvuxen inom området och därav har Chernarus ett speciellt sentimentalt värde för honom. Som kommentar till när titeln blir spelbar uppmanar han förväntansfulla spelare att vara tålmodiga och låta teamet jobba på att göra spelet så bra som möjligt.

Den fristående versionen av DayZ har inget officiellt lanseringsdatum och en öppen test version planeras tidigast under juli. Ett album med bilder från rundvandringen går att se på Photobucket.

battlefront3.jpg

DICE öppnar spelstudio i Los Angeles

Spelutgivaren Electronic Arts köpte nyligen exklusiva rättigheter för spel baserade på Star Wars. Bioware, Visceral Games och DICE pekades ut som spelstudiorna som får äran att skapa titlar baserat på franchisen.

Nu avslöjar Electronic Arts att de öppnar en ny DICE-studio i Los Angeles som kommer att fokusera på Star Wars-spel. Studion kommer att husera omkring 60 anställda och många av utvecklarna bakom Medal of Honor-serien har redan anställts.

Huvudkontoret för företaget förblir i Stockholm med Karl-Magnus Troedsson som VD. Studion är planerad i samma område där konkurrenterna Infinity Ward och Treyarch, kända för Call of Duty-serien befinner sig.

Gratis att spela Rift från nästa månad

Massiva onlinespel har varit en stapel i PC-spelmarknaden och många titlar har varit beroende av månadskostnader för underhållning av spelservrar och fortsatta uppdateringar. Den senaste tiden har dock gratistitlar tagit över mer av marknaden och flera spel med prenumerationer har konverterat till gratismodellen.

Nu avslöjas det att det massiva onlinespelet Rift gör sig av med prenumerationer och låter spelet helt anpassas efter en gratismodellen, där allt innehåll finns tillgängligt utan att betala ett enda öre.

Tidigare betalande spelare får dock bonusar som tillåter att de får mer pengar och erfarenhetspoäng, samt små extra förmåner som mer utrymme att lagra utrustning i. Vapen och utrustning kommer kunna köpas med riktiga pengar, men utvecklarna försäkrar om att det bästa går endast att få tag på genom att spela och förtjäna det.

Rift lanserades under mars 2011 och utmanade mastodonten World of Warcraft för den stora skaran prenumeranter. Titeln har sedan dess uppdaterats med nytt innehåll och en expansion släpptes under november 2012. Uppdateringen är planerad den 12 juni.

Diablo_III_Character_Classes.JPG

Blizzard skänker pengar från fusk till välgörenhet

Under förra veckan rapporterades det om en mjukvarubugg som tillät spelare att duplicera sina fiktiva pengar via titelns inbyggda auktionshus. Totalt 415 spelare var snabba med att utnyttja kryphålet och har nu förlorat sitt oförtjänta guld, samt tilldelats allt ifrån varningar till permanenta avstängningar.

Eftersom att guldet går att sälja och köpa för riktiga pengar ansåg utvecklaren Blizzard att detta fusk kan liknas med bedrägeri. De beslutade även att skänka alla riktiga pengar som skulle ha gått till fuskarna, till välgörenhet. Personer som inte deltog i fuskandet, men som köpt eller sålt något till personerna kommer att inte att påverkas.

Samtidigt fyller Diablo III ett år och Blizzard firar detta med att sänka priset på titeln med 33 procent. Företaget ger även existerande spelare en 25 procents ökning på magifynd och erfarenhetspoäng, som gäller till och med den 21 maj.