Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 760

Där vi under förra året såg en rejäl dominans från AMD:s sida i den populära mellanklassen, är rollerna ombytta denna gång. Nvidia har haft en extremt stark vår på grafikfronten tack vare utrullningen av den nya Geforce GTX 700-serien och har i mångt och mycket lyckats punktera många av de segment AMD varit starka i den senaste tiden.

gigabytegtx760.jpg

Man kan egentligen aldrig få tillräckligt mycket grafikprestanda, men då sommardatorn har en budget att hålla sig inom gäller det att behärska sig. Vårt val för årets sommardator faller därför på Nvidias färska och extremt prisvärda Geforce GTX 760. Modellen bjuder på högre prestanda och lägre strömförbrukning än konkurrenten AMD:s Radeon HD 7950 Boost, vilket gör det till en riktig vinnare i den övre mellanklassen.

Nvidias referensdesign av Geforce GTX 760 är dock inte mycket att hänga i granen och vi vänder därför blickarna mot partnertillverkarnas egna skapelser. Även om det finns massvis av olika modeller föll vårt val slutligen på Gigabytes Geforce GTX 760 OC Windforce 3X, ett kort som både kommer generöst fabriksöverklockat och med en väldigt kompetent kylare. Att modellen vid skrivande stund endast kostar en hundralapp mer än referensexemplaren är dessutom ett rejäl plus i kanten.

Läs SweClockers recension av Geforce GTX 760.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Asus Geforce GTX 760 DCII

MSI Geforce GTX 760 Gaming

EVGA Geforce GTX 760 SC ACX

Zotac GeForce GTX 760 AMP

Sapphire Radeon HD7970

Gigabyte Radeon HD7970 OC WF3X

MSI Geforce GTX 680

Gigabyte GeForce GTX 680 SOC

EVGA Geforce GTX 780

Zotac GeForce GTX 780

Med ständigt skiftande priser på grafikkortsmarknaden finns det givetvis även en poäng att kika på andra kort. Samtliga av Nvidias partnertillverkare har ett flertal modeller av Geforce GTX 760 ute på marknaden och urvalet är därmed enormt. Som tumregel rekommenderar vi dock att kika lite extra på kortens fabriksöverklockning och att det är bestyckat med en bättre kyllösning.

Andra kort att hålla ett extra öga på är bland annat AMD:s långkörare Radeon HD 7970. Modellen är ofta med i väldigt fördelaktiga kampanjer hos återförsäljarna och kan i vissa fall gå att få tag på för en bit under 3 000 kr. Likaså är Nvidias utgående Geforce GTX 680 i skottgluggen för utförsäljning och kvicka spekulanter kan utan tvekan göra ett klipp där i den närmaste framtiden.

Brinner det rejält i plånboken efter spelprestanda finns givetvis även Nvidias värsting Geforce GTX 780. Kortet lämpar sig för den som vill spela i väldigt höga upplösningar med detaljnivån uppskruvad i taket. Samtidigt handlar det om ett kort som i många fall kostar mer än det smakar och passar i slutändan bara dem som har väldigt höga krav.