Lika men ändå inte

Adobe RGB täcker in hela färgrymden hos sRGB och där de två överlappar ska alla nyanser återges exakt likadant. Ett tydligt exempel är Colorchecker-färgerna, en färgkarta med 24 vanliga nyanser bland annat hudtoner. Denna färgkarta har varit standard i flera decennier och kan köpas för någon tusenlapp och kan med fördel användas för att kalibrera exempelvis din systemkamera.

Alla 24 Colochecker ryms inom sRGB och ska därför se likadana ut på skärm som följer sRGB och en skärm som följer Adobe RGB. Ifall dessa Colorchecker-nyanser eller till exempel helt vanliga hudtoner påverkas av att du växlar skärm eller på annat sätt växlar mellan sRGB och Adobe RGB så är det en felaktig jämförelse. Vad du ser i dessa fall är att grafikkortets signal, dess RGB-värden, positioneras ut i på fel sätt i färgrymden.

adobe_srgb_ColorChecker100423.jpg

Colorchecker-färgerna (bild från wikipedia) är ett utmärkt exempel på nyanser som ska se likadana ut oavsett om du kör sRGB eller Adobe RGB.

När det blir fel och RGB-värden avsedda för sRGB återges i Adobe RGB-färgrymden verkar det som att Adobe RGB rymmer mycket mer starka och mustiga färger än sRGB. Men så är alltså inte riktigt fallet. Samtliga nyanser som rymmes inom sRGB ska återges exakt likadana ut inom Adobe RGB. Samtliga 24 färgtoner i Colorchecker ska se exakt likdana ut oavsett om du kör sRGB eller Adobe RGB. Annars är något fel.

adobe_srgb_3d_gamut.jpg

Vid en korrekt jämförelser är skillnaden mellan sRGB och Adobe RGB kommer Adobe RGB att kunna återge mer mättade nyanser av cyan och grönt samt något intensivare nyanser av rött och orange.

adobe_srgb_skillnad_tydligare.jpg

Har du gjort den här jämförelsen tidigare och dragit fel slutsats? Låt dig inte bli nedslagen av detta. Nästan varenda jämförelse jag sett av den här typen baseras på att grafikkortets RGB-värden avsedda för att återges i sRGB-färgrymden förskjuts till Adobe RGB-färgrymden. Det kan vara i programvaran till din färgmätare eller din avancerade färgskärm som ger missvisande exempel och det förekommer tyvärr under många demonstrationer och föreläsningar. Skillnaden mellan sRGB och Adobe RGB är i själva verket inte så stor som man lätt kan komma att tro.