Övergången från mekanisk lagring till SSD eller eMMC i bärbara datorer och surfplattor är på många sätt en fördel. Generellt högre prestanda och bättre tålighet mot stötar är bara några punkter på pluskontot, och de flesta entusiaster väljer om möjligt en flash-baserad lösning.

Det finns dock baksidor. Flash-baserad lagring har fortfarande ett förhållandevis högt pris per gigabyte, vilket leder till att utrymmet ofta är begränsat jämfört med mekaniska alternativ. Det gör att varje ledig megabyte blir guld värd, speciellt för enheter med endast 32 GB eller 64 GB total lagringsmöjlighet.

storage.png

Problemet späs på ytterligare av att allt utrymme normalt inte är tillgängligt för användaren. Ofta finns en så kallad återställningspartition, öronmärkt plats för en kopia av systemets status vid leverans. Datan används för att återställa enheten till fabriksinställningar, till exempel vid krångel eller vidareförsäljning, och blir allt viktigare i takt med att datortillverkare slutar skicka med operativsystem på separat medium.

Återställningspartitionen varierar i storlek, men upptar normalt 5–10 GB under Windows 8/8.1. Med uppåt 1 TB mekanisk lagring att avvara handlar det om försumbara siffror, men för enheter med flashminnen och endast 32 GB eller 64 GB utrymme blir det snabbt en procentuell jätteförlust.

För att komma åt det spärrade utrymmet erbjuder flera tillverkare mjukvara för att kopiera återställningspartitionen till USB-minnen eller externa hårddiskar. Verktygen varierar dock i kvalitet, och även om det knappast är ett hinder för flitiga entusiaster är det lätt att erkänna sig besegrad i konstiga gränssnitt med dåliga översättningar.

Windows 8.1-verktyget för kopiering av återställningspartition

Med Windows 8.1 har Microsoft tagit saken i egna händer, något som seglat under radarn för de allra flesta. Operativsystemet har ett inbyggt verktyg vars uppgift är just att kopiera återställningspartitionen till ett USB-minne. Som grädde på moset finns även en funktion för att efter processen radera partitionen och därmed återfå det "förlorade" utrymmet utan manuell insats – något som inte erbjuds av alla tredjepartsmjukvaror.

search.png

Funktionen ligger förhållandevis gömd i kontrollpanelen, och hittas enklast genom att söka på termen "återställningsenhet" (eng. "recovery drive").

1-3.png

Väl igång handlar det en traditionell guide i steg-för-steg, där första nivån är rakt på sak. En förbockad kryssruta meddelar just det vi är ute efter – att kopiera återställningspartitionen till en återställningsenhet.

I det andra steget väljs vilket USB-minne som partitionen ska kopieras till. Guiden meddelar minsta möjliga storlek och visar en lista på enheter som uppfyller kraven. Observera att all data på USB-minnet kommer att raderas.

Med rätt minne valt rullar processen igång. Själva kopieringen tar en stund att slutföra, där tiden är beroende av bland annat storleken på återställningspartitionen och USB-minnets hastighet.

4-6.png

Med kopieringen i hamn erbjuder guiden möjlighet att radera återställningspartitionen för att frigöra utrymme. Observera att om detta görs måste USB-minnet finnas tillgängligt vid framtida återställning då relevant data helt enkelt tas bort från systemet.

storage_after.png

Färdigt! Återställningsdatan har kopierats till ett USB-minne och partitionen har raderats från systemet. Slutresultatet i SweClockers fall är cirka 6 GB extra ledigt utrymme, inte helt försumbart med bara 64 GB att utgå ifrån.

IMG_8752.jpg

Då det skapade USB-minnet krävs för framtida fabriksåterställningar är det viktigt att spara och eventuellt även kopiera till nätverkslagring eller liknande. Ett tips är även att märka upp innehållet – det är princip omöjligt att av de lagrade filerna bedöma vilken enhet datan tillhör.

recover.png

Sist men inte minst, för att återställa systemet till fabriksinställningar används enklast den inbyggda funktionen "Ta bort allt och installera om Windows". Processen kommer att använda återställningspartitionen om denna finns kvar, annars det skapade USB-minnet. Observera att alla filer, program och inställningar försvinner – systemet återställs till hur det såg ut vid leverans!

Information om funktionen på Microsofts webbplats