Sammanfattning

AMD har ett tufft år bakom sig med nästan obefintligt antal designvinster för föregående A-serien Richland. Det här hoppas bolaget att det blir ändring på med Kaveri, som redan uppges ha vunnit mark hos partnertillverkare. Bland dessa menar AMD att åtminstone en modell sticker ut och är extra intressant.

Med den korta tid redaktionen fått tillbringa med den dator som tillhandahölls är det svårt att dra några konkreta slutsatser. Vad som kan sägas är att bolaget är fortsatt långt efter Intel i CPU-prestanda, men att de tar igen detta med en integrerad grafikdel i världsklass – i alla fall för toppmodellen FX-7600P.

Batteritiden är ett annat frågetecken, detta då vi endast har AMD:s egna siffror med en helt annorlunda testmetod än redaktionens egen att gå efter. Baserat på de resultaten och undertecknads tidigare erfarenheter är det osannolikt att AMD kommit ikapp Intels energieffektiva arkitektur Haswell, som bland annat har integrerad sydbrygga. Mer sannolikt är att drifttiden bör vara bättre än med Intel Ivy Bridge, vilket får ses som ett steg i rätt riktning.

En minst lika viktig del som drifttiden är priset, och även här är det svårt att säga något konkret utan kännedom om designvinster från partnertillverkare. Kort innan publicering meddelade dock AMD att datorer med FX-7600P och en konfiguration liknande den vi testat kan väntas kosta 650–750 USD, vilket med allehanda svenska avgifter samt positionering kan innebära allt mellan 5 000 till 7 500 kronor.

Som helhetslösning där ett dedikerat grafikkort inte behövs känns prissättningen rimlig, speciellt då det handlar om bolagets flaggskeppsprocessor. Det viktigaste är dock att partnertillverkare levererar datorer som pris- och funktionsmässigt kan konkurrera mot den myriad Ultrabook-datorer som idag dominerar marknaden.

Hur det blir med prissättningen bör vara klart efter Computex, där AMD lovat att de första designvinsterna ska tillkännages. En mer detaljerad analys och svaret på frågan om AMD lyckats leverera konkurrensmässigt acceptabel batteritid återstår att besvara till dess att SweClockers får in ett färdigt system till testlabbet.