Grafikkort: AMD Radeon R9 280X

Grafikvåren har visserligen inneburit en hel del nya lanseringar, men få i den populära mellanklassen. Istället handlar det om modeller i toppskiktet samt instegsvarianter, till exempel Radeon R9 295X2 respektive Geforce GTX 750 Ti.

IMG_6742.jpg

Även om nylanseringarna uteblivit har det dock svängt en hel del i prisklasserna, mycket till konsumenternas fördel. Framför allt AMD Radeon R9 280X är i dagsläget rejält prispressat, vilket innebär mycket prestanda för pengarna och därmed ett utmärkt val till SweClockers sommardator.

Modellen bjuder på i snitt samma prestanda som Nvidia Geforce GTX 770, men går generellt att hitta några hundralappar billigare. Under skalet sitter grafikkretsen Tahiti XT, vilken paras med 3 GB GDDR5-minne. Radeon R9 280X saknar även referensdesign, vilket i praktiken innebär att samtliga modeller på marknaden kommer med kylare från tredje part.

Läs SweClockers recension av Radeon R9 280X.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Asus Radeon R9 280X DCII TOP

Gigabyte Radeon R9 280X Windforce 3X OC

MSI Radeon R9 280X Gaming

PowerColor Radeon R9 280X TurboDuo OC

VTX3D Radeon R9 280X V2

XFX Radeon R9 280X DD

Asus Radeon R9 290 DCII OC

Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC

Gigabyte Geforce GTX 780 Windforce 3X OC

MSI Geforce GTX 780 Gaming

Asus Radeon R9 290X DCII OC

Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC

Grafikkortsmarknaden är mer eller mindre konstant i gungning med ständigt skiftande priser, vilket för att rekommendationer snabbt blir skåpmat. Det är därför en bra idé att hålla koll på alternativa val och undersöka dagsfärska prislappar när det är dags för inköp.

För Radeon R9 280X finns en uppsjö alternativ på marknaden. Grafikkretsen Tahiti XT går dock mot slutet av sitt långa liv, vilket innebär att lagerstatus och prisnivåer snabbt kan svänga. SweClockers använder en modell från MSI, men även aktörer som Asus, Sapphire, Gigabyte och Powercolor har tillgängliga varianter.

Längre upp i prestandastegen finns Radeon R9 290 och R9 290X, båda med grafikkretsen Hawaii under skalet. Prestandamässigt handlar det om ett markant kliv uppåt, dock till en saftigare prislapp jämfört med R9 280X. Även här är det dock idé att hålla ögonen öppna, ofta finns kampanjer på enskilda modeller som är snällare mot plånboken.

Den som föredrar Nvidias grafikkort kan med fördel kika närmare på Geforce GTX 770. Modellen är snabbare än Radeon R9 280X i vissa spel och långsammare i andra, där snittet går i princip jämnt ut. Stöd finns även för tekniker som Physx och Shadowplay, vilket tilltalar många.

För högre beräkningskraft hos det gröna laget är nästa steg Geforce GTX 780. Modellen bjuder på gott om råprestanda och kan dessutom ofta överklockas en hel del, vilket ger ännu högre prestanda. Geforce GTX 780 är dock betydligt dyrare än Radeon R9 280X och Geforce GTX 770.