Nya EU-krav på verkningsgrad

Ett av målen för EU:s energipolitik är effektiv energianvändning. Kontorsutrustning står för en stor andel av elförbrukningen inom EU.

EU-kommissionen försöker ständigt hålla efter alla energitjuvar och lagstifta bort dem, allt för att förhindra en snabbare utbyggnad av elnätet, fler kraftverk och mera miljöpåverkan. Den bästa kilowattimmen är trots allt den som aldrig behöver produceras. I slutänden blir det du som får betala för förlusteffekten. I och med direktivet 2009/125/EC eller "ecodesign requirements for energy-related products" sätter man upp gränser för hur mycket effekt hemdatorer får dra i olika driftlägen för att till sist, genom en formel, sätta en gräns för typisk årlig total energiförbrukning, så kallad ETEC.

Eller låt oss precisera: serieproducerade hemdatorer. Enstaka hembyggen täcks inte av direktivet. För den skull är direktivet inte dåligt. Vem vill inte spara pengar på att slippa kasta bort energi?

För att på något sätt kunna jämföra olika datorer med olika konfiguration, mängd minne, antal hårddiskar med mera har EU-kommissionen satt samman en formel kallad "TEC-metoden", som på ett ungefär ska kunna visa hur många kilowattimmar en dator förbrukar årligen. I formeln ingår olika driftlägen och energisparlägen.

Det betyder alltså att för att kunna uppfylla EU:s normer måste en dator inte bara ha energisnålt nätaggregat, den måste också ha olika energisparlägen och dessutom ett energisnålt frånläge. De lägen som räknas med är frånläge (standby), viloläge (strömsparläge) samt tomgång (färdigläge, när operativsystem och annan programvara är färdigladdade, men inget användarprogram går). Formeln ger en viktad effekt i kilowattimmar per år, vilket för en typisk lite biffigare hemdator skulle ge en TEC på upp till 631 kWh/år, eller cirka 180 W i tomgång. Men så fort du börjar braka på och spela spel, så gäller inte detta.

superflower-1.jpg

Som en nyhet hos SweClockers redan konstaterat täcks direktivet redan av olika 80 Plus-certifieringar, som går hand i hand med Energy Star-specifikationen. EU planerar även strama åt kraven ytterligare allt eftersom tiden går, helt enkelt för att spara ännu mer på elnätet. En ny åtstramning väntas den 1 januari 2016.

Ett nätaggregat är byggt för att belastas. Därför är verkningsgraden oftast bäst vid halv till full belastning. Att köpa ett aggregat med jättekapacitet, bara för att glänsa, är slösaktigt. De allra flesta aggregat för hemdatorer håller en verkningsgrad kring 85–88 procent vid optimal belastning, medan industriella kraftaggregat kan ligga betydligt högre, kring 95–98 procent och stora krafttransformatorer kan hålla 99,5–99,8 procent. Det finns således utrymme för förbättring även i hemdatorer.

Specifikationerna är i övrigt hårda och grymma. Produkten ska märkas med tillverkarens namn och adress, en otvetydig produktidentifikation och de EU-standarder den lyder under. Om produkten återförsäljs av en representant skall representantens namn och adress vara klart utskrivna, samt namnet på den person hos ursprungstillverkaren som garanterar att representanten är auktoriserad. Så kallade Noname-produkter är således inte tillåtna. Detta förfarande spärrar i princip också piratdelar.

Låt oss istället följa Europakommissionens direktiv 009/125/EC råd (4): "Många energirelaterade produkter har en betydande förbättringspotential för att minska miljöeffekter och för att uppnå energibesparingar genom bättre konstruktion, vilket också leder till ekonomiska besparingar för företag och slutanvändare" och råd (12): "För att maximera miljövinsterna av förbättrad konstruktion, kan det vara nödvändigt att informera konsumenterna om miljöegenskaper och prestanda hos energirelaterade produkter och att ge råd om hur man använder produkterna på ett sätt som är miljövänligt."

Fundera därför över detta: Din dator utför inget som helst nyttigt arbete. De rör inte på sig, den hissar inte upp något och den lagrar ingen energi. All den energi som går igenom nätaggregatet blir till värme som måste fläktas bort eller transporteras bort med vatten eller freon. All inmatad energi kastas i princip bort. Försök därför minska energibehovet istället. Aktivera alla energisparfunktioner. Låt inte datorn stå på när du går hemifrån. Behöver du verkligen ett super-duper-fluper grafikkort för det arbete du gör? Grafikkorten drar väldigt mycket kraft. Är standbyläge faktiskt nödvändigt? Många datorer har en massa lampor och displayer, inne i datorn, på fläktblad och på fronten. Behövs de?

Fundera själv på några innovativa energisparmetoder och kommentera artikeln.