En ny generation Iphone i all ära, men vad som verkligen riktar strålkastarljuset mot Cupertino i USA är den mytomspunna satsningen på kroppsburna enheter. Nu presenterar Apple vad som i rykteskarusellen tidigare varit känd som Iwatch. Det blir en smart klocka med det självförklarande namnet Apple Watch.

Till utseendet liknar den nya skapelse många andra smarta klockor, men i vanlig ordning väljer Apple att ta sikte på premiumsegmentet. Boetten eller huvudenheten finns i två storlekar: 38 och 42 millimeter. Materialvalen är stål, aluminium och guld. Därtill finns en mängd olika armband i allt från läder till gummi och metall.

På den högra sidan tillhandahålls två typer av knappar, dels en traditionell brytare, men även en vridbar "digital" krona som dessutom fungerar som hemknapp. Skärmen täcks av tåligt safirglas och registrerar inte enbart beröring utan klarar även av att mäta fingrets tryck mot ytan. Det hela kröns med "trådlös" induktionsladdning via en magnetisk kontakt.

Det räcker med att lyfta på armen för att väcka skärmen. Den vridbara digitala kronan står i centrum och kan exempelvis användas för att skrolla i listor medan pekskärmen fungerar som i vilken telefon som helst, inklusive stöd för gester. Tryckkänsligheten ger samtidigt möjlighet att utföra något som närmast kan liknas vid ett högerklick.

Eftersom Apple Watch är ett tillbehör för Iphone (5 och senare) är det kanske ingen överraskning att det mesta integreras med allt telefonen har att erbjuda. Det går att få snabba notifikationer, röststyra med Siri och använda tjänster som betalsystemet Pay. Samtidigt öppnas möjligheten för app-utvecklare att dra nytta av klockans inbyggda sensorer; accelerometer och pulsmätare, och kombinera detta med telefonens förmågor, exempelvis GPS och Wifi.

För ovanlighetens skull väljer dock Apple att presentera produkten i god tid före säljstarten. Watch dyker inte upp förrän i början av 2015. Priset börjar på 350 dollar, motsvarande cirka 3 100 kronor inklusive moms, men lär sticka iväg för de mer påkostade materialen. Räkna med att få punga upp med en duktig slant för att exempelvis få en Apple Watch i roséguld.