Kort efter Microsofts tillkännagivande av Windows 10 kan vem som helst ladda ned och installera en första testversion, som går under namnet Technical Preview. Tanken är att framförallt avancerade användare ska kunna följa med i utvecklingen och ge förslag och synpunkter under resans gång, inte minst när det gäller gränssnittets utformning.

Startmenyn

startmeny_open.png
startmenu_all_apps.png
startmenu_sok_2.png
startmeny_hogerklick_app.png
startmeny_hogerklick_tile.png
startmenu_account_options.png
startmeny_stang.png
startmenu_hogerklick.png
startmeny_properties.png
startmeny_utan_tiles.png

Den som använder Windows 8/8.1 kommer att känna igen sig i Windows 10. Det övergripande utseendet är detsamma med enkla symboler, färgglada paneler och hel del anpassningar för att fungera ihop med pekskärm. Den största nyheten riktas dock mot traditionella användare med mus och tangentbord.

Det handlar givetvis om startmenyns återkomst, som i Technical Preview är aktiverad redan från installation och fungerar som en fullfjädrad ersättare till den tidigare startskärmen. Den sistnämnda försvinner dock inte utan kan fortfarande användas genom att ange detta i inställningarna.

I Windows 10 handlar det om en slags hybrid mellan den klassiska startmenyn och startskärmen. Till vänster syns en programvy likt Windows 7, fullt navigerbar med mappar, lista med installerade program, inställningar och "klistrade" alternativ. Längst upp finns en länk till den inloggade användaren samt alternativ för att stänga av och logga ut.

startmeny_hogerklick_tile.png

På den högre sidan syns vad som mest liknar startskärmen med fullt justerbara paneler och så kallade Live Tiles, som ger notifikationer och annan information i realtid. Ju fler paneler i detta område desto större blir menyn och växer därmed mot höger, men det går även att plocka bort alla enskilda paneler och förvandla det hela till en traditionell startmeny. Användaren kan även justera menyn på höjden.

startmeny_properties.png

Fler finesser är ett integrerat sökfält med allt från program, inställningar och appar till resultat från webben och Bing. Microsoft ger även användare tillfälle att finjustera inställningarna och bland annat välja klistrade program, hur många "ofta använda" element som ska visas och rensa historiken.

Virtuella skrivbord

virtual_windows.png
alttab.png

Den som vill arbeta med virtuella skrivbord, det vill säga flera växlingsbara arbetsytor, får en efterlängtad nyhet i Windows 10. Vad som kallas för Snap View gör det möjligt att organisera fönster i grupper och sedan växla mellan dessa, ungefär som att arbeta med flera skärmar. Det hela kan kommas åt via en knapp i aktivitetsfältet eller via genvägen Win+Tab.

Snap och appar i fönster

app_vs_program.png
app_meny.png
app_settings.png

Ytterligare en anpassning för skrivbordsanvändare är möjligheten att köra appar i fönster, det vill säga den typ av program som tidigare låstes till startskärmen och fullskärmsläge. För användaren blir det mer eller mindre transparent om programmet är klassiskt win32 eller hör till det pekskärmsanpassade Modern, så när som på ett par extra menyalternativ.

appar_i_fullscreen.png
snap2.png
snap.png

Funktionen Snap, som gör det enkelt att ordna fönster genom att dra dessa åt sidorna, återkommer i Windows 10 och byggs ut med ett par extra finesser. Operativsystemet organiserar exempelvis fönster i bakgrunden för att göra dessa lättåtkomliga även när förgrunden är ockuperad. Ett mycket smidigt beteende för den som ofta har många fönster öppna samtidigt.

Kommandotolken

cmd.png
powershell.png

Även den klassiska kommandotolken får en gnutta kärlek när Microsoft lägger till ett antal "experimentella" funktioner, däribland den efterlängtade finessen att kunna använda snabbkommandon såsom CTRL+V för att exempelvis klistra in sökvägar. Motsvarande nyheter återfinns i den betydligt modernare och kraftfullare Windows Powershell.

Bildspel

pc_settings.png
uppdatera_preview.png
kontrollpanel.png
systemproperties.png
file_explorer.png

Huvudnyheterna i Technical Preview är således startmeny, appar i fönster, virtuella skrivbord och den uppfräschade snap-funktionen. I övrigt är det mesta sig likt från Windows 8, även om det går att upptäcka en och annan smärre justering. Nu återstår det att se vad Microsoft har i rockärmen till framtida testversioner av Windows 10.