Ända sedan den ursprungliga lanseringen för drygt sex år sedan har Fractal Designs Define-serie utgjort den definitiva stommen i företagets chassisortiment. Under åren som gått har modellerna i serien genomgått en del förbättringar för att hänga med i den ständiga utvecklingen, där den senaste revisionen släpptes för två år sedan i form av det omåttligt populära Define R4.

Nu har tiden kommit för den femte delen i sagan Define. Företaget har under de senaste åren samlat feedback från både kritiker och kunder för att återigen kunna ta sin ursprungliga chassiserie till nästa nivå, och resultatet är det som presenteras här idag. Vi hälsar Fractal Design Define R5 välkommen till SweClockers testlabb.

Define R5 black_4.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

232 × 462 × 521 mm

Vikt

10,2 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

8 st.

2,5”-platser

10 st. (8 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

9 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm (1 000 rpm)

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

999 kronor

Fractal Designs Define-serie har genom åren inte ändrats särskilt mycket utseendemässigt, och med Define R5 är mycket sig likt sedan tidigare. Det rör sig fortfarande om ett chassi i storleksordningen miditower och sett till modellens yttre dimensioner är det endast ett fåtal millimeter som skalats av på djupet och höjden. Likt föregångaren kommer Define R5 i tre olika färger samt med valbart fönster, där dagens testade modell kommer i ett fönsterlöst och helsvart utförande.

Define R5 black_10.jpg
Define R5 black_15.jpg

Chassits frontpanel täcks återigen av en heltäckande lucka tillverkad i plast, vars yta har borstats för att ge den en slags aluminiumfinish. De främre anslutningarna har placerats i främre delen av chassits topp och utgörs denna gång av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. I linje med dessa återfinns även strömbrytare och resetknapp, där den sistnämnda numera kommer i ett nedsänkt utförande för att hindra oavsiktliga omstarter.

Define R5 black_16.jpg

En välkommen nyhet hos Define R5 är faktumet att Fractal Design har flyttat åtkomsten till chassits bottenmonterade dammfilter till fronten. Detta innebär att man inte längre behöver krypa ned bakom chassit för att komma åt detta och troligtvis kommer det i slutändan resultera i att fler faktiskt rengör filtret överhuvudtaget – till nätaggregatets stora glädje.

Define R5 black_17.jpg
Define R5 black_18.jpg
IMG_4287.jpg

Även om modellens frontmonterade lucka påminner väldigt mycket om den hos sin föregångare har denna faktiskt omarbetats rejält. Till och börja med har det skumgummiliknande dämpmaterialet på luckans insida bytts ut mot en mer effektiv matta av bitumen. Vidare har företaget gjort om infästningen för luckan, vilket innebär att denna nu går att hänga om för öppning åt höger.

Bakom luckan återfinns ett löstagbart dammfilter som täcker chassits insug. Insuget består av två fläktplatser, varav den ena är bestyckad vid leverans av företagets nya vätskelagrade fläkt GP14 i storleksordningen 140 mm. Denna har ett maximalt varvtal på 1 000 RPM och kan precis som tidigare kopplas in till chassits inbyggda fläktkontroller, vars trestegade reglage är placerat strax ovanför de två 5,25-tumsplatserna.

Define R5 black_12.jpg

I bakkant syns den andra av de två förmonterade GP14-fläktarna. Denna kan numera justeras i höjdled tack vare att man använt sig av vertikala spår istället för fasta hål. Vidare syns totalt sju expansionsplatser samt en bottenplacerad monteringspunkt för nätaggregatet, vars insug filtreras av det tidigare nämnda dammfiltret. För enklare åtkomst till insidan har Fractal Design även bestyckat sidopanelen på komponentsidan med ett smidigt snabbfäste.

IMG_4282.jpg
IMG_4283.jpg
IMG_4284.jpg
IMG_4285.jpg

Vid leverans är toppen på Define R5 täckt av dämpade plattor enligt företagets "Moduvent"-koncept. Dessa kan vid behov plockas bort och tillgängliggöra ytterligare fläktplatser. Med hela toppen öppen finns det plats för totalt tre stycken 140/120 mm-fläktar och radiatorer upp till storleksklassen 420 mm.

Define R5 black_13.jpg
Define R5 black_13_1.jpg
Define R5 black_13_2.jpg

Insidan av chassit är likt sin föregångare en relativt rymlig historia. Med alla burar på plats sväljer modellen grafikkort med längder upp till 310 mm, vilket täcker in merparten av korten som finns på marknaden i dagsläget. Vidare finns det utrymme för nätaggregat med längder upp till 300 mm samt rejäla processorkylare med höjder upp till 180 mm.

Define R5 är även uppbyggt på ett modulärt vis med sina lagringsburar, som kan flyttas runt i ett antal olika positioner eller lyftas bort helt. Denna gång är det även möjligt att lyfta ur 5,25-tumsburen för att flytta upp en lagringsbur i taket eller helt enkelt öppna upp för riktigt stora radiatorer.

fans.png
radiators.png

På ventilationsfronten finns det plats för totalt nio stycken fläktar i storlekarna 140 eller 120 mm varav två av den förstnämnda storleken medföljer vid leverans. Detta öppnar kanske inte helt oväntat för en del intressanta monteringspunkter för radiatorer, där exempelvis toppen sväljer antingen tjocka 360 mm-varianter alternativ tunna diton i storleksordningen 420 mm. Väljer man att plocka bort samtliga lagringsburar finns det även plats för radiatorer på upp till 360 mm i fronten.

Define R5 black_11.jpg
Define R5 black_5.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på ett variabelt utrymme mellan 20 och 35 mm, där mest krut har lagts på områden med hög trafik av kablar. För att underlätta kabeldragningen ytterligare har företaget utrustat delar av baksidan med kardborrband. Sist men inte minst syns här även två platser för 2,5-tumsenheter som denna gång sitter i löstagbara vaggor, till skillnad från föregångaren där man var tvungen att ta bort moderkortet för att komma åt skruvarna till dessa.

Testresultat och sammanfattning

Fractal Design har inte helt oväntat mycket att leva upp till med den femte inkarnationen av Define och vid första anblick ser många av förväntningarna ut att infrias. Nykomlingen ärver till och börja med föregångarens excellenta kvalitetskänsla och passform, vilket i det stora hela gör monteringsfasen till en ren och skär fröjd – utan massa lirkande och blödande fingertoppar.

IMG_4290.jpg

Vidare känns insidan av Define R5 rymligare än någonsin, trots att modellens yttermått är nästintill identiska med föregångaren. Vid leverans sväljer chassit utan problem riktigt långa grafikkort, rejäla nätaggregat, högpresterande processorkylare och mängder av lagringsenheter. Tack vare modellens modulära uppbyggnad kan dessutom stora delar av insidan stuvas om, eller helt enkelt plockas bort, för att öppna upp mängder av fläktplatser och därmed monteringspunkter för radiatorer i alla möjliga storlekar.

IMG_4289.jpg

Det enda egentliga problemet vi stötte på vid monteringen hade med den interna kopplingen av USB 3.0 att göra. I kombination med moderkort som har en vinklad sådan anslutning kan det bitvis bli lite knöligt att trycka in den kontakten till följd av moderkortsplåtens lutning i det området. Det handlar dock på sin höjd om ett irritationsmoment att man kan behöva ansluta kontakten innan moderkortet skruvas fast och stör alltså inte själva funktionen hos USB 3.0-portarna.

IMG_4291.jpg

Ett område som förbättrades avsevärt med Define R4 var utrymmet för kabeldragning bakom moderkortsplåten, och detta har återigen uppgraderats till Define R5. Fractal Designs satsning på ett varierande utrymme fungererar verkligen förvånansvärt bra, där mängder av kablar kan skuffas undan i den djupa delen i botten, medan de grunda partierna fortfarande sväljer de kablarna som faktiskt passerar där utan problem. Därtill syns även förmonterade kardborrband och mängder av metallöglor för att ytterligare underlätta processen.

Klagomålet med tidigare Define-modellers oflexibla lucka har även tacklats till en viss del med Define R5. Denna går nu äntligen att hänga om för öppning åt höger, vilket lär uppskattas av alla som har chassit ståendes på höger sida, undertecknad inkluderad. Vi hade dock gärna sett företaget behålla magnetlåsen från de föregående modellerna, då R5:an kräver en liten extra knuff för att få luckan att stänga sig ordentligt.

Sammanfattningsvis är dock Define R5 utan tvekan en värdig uppföljare till sin drygt två år gamla föregångare. Modellen bjuder en del intressanta uppgraderingar och bibehåller sitt lättbyggda och kvalitativa inre, något som gör Define R5 till en kandidat att föra vidare flaggan som det där "Svensson"-chassit som passar nästan alla. Med en rekommenderad prislapp på 999 kronor är modellen en utmärkt mellanklass-modell för den på jakt efter ett flexibelt chassi med låg ljudnivå.

Fractal Design Define R5 är ett utmärkt chassi med ett ytterst flexibelt inre och tysta ambitioner.

Fördelar:

  • Bra passform och kvalitetskänsla

  • Mycket bra expansionsmöjligheter

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Lättåtkomliga dammfilter

  • Smidig medföljande fläktkontroller

  • Enkel kabeldragning

  • Tyst

Nackdelar:

  • Trögstängd lucka

  • Svårinkopplad USB-kontakt ihop med vissa moderkort

Pris vid publicering: 999 kronor