Med klassledande prestanda för pengarna hör Geforce GTX 970 till de absolut bäst säljande grafikkorten på marknaden idag, men allt är inte guld och gröna skogar. Nu inkommer rapporter om att modellen dras med en udda och potentiellt allvarlig bugg relaterad till hanteringen av grafikkortets videominne.

På bland annat Guru3D upptäcker ett gäng entusiaster att Geforce GTX 970 stöter på problem om applikationer allokerar mer än cirka 3,3 GB videominne. I det återstående adressutrymmet är bandbredden av någon anledning bara en bråkdel av det normala, vilket kan framkalla allt från plötsliga frysningar till ryckig bild och ojämn bildfrekvens.

Exakt vad som orsakar bekymret är inte fastställt, även om det cirkulerar gott om spekulationer på nätet. Situationen klarnar inte heller av att syskonet Geforce GTX 980, med så gott som identisk minneskonfiguration, uppvisar fullt normala överföringshastigheter i det berörda minnesintervallet.

I SweClockers forum pågår just nu diskussionen om de senaste upptäckterna. Redaktionen söker Nvidia för en kommentar.

Uppdatering

► Nvidia svarar i ett officiellt uttalande. Enligt grafikkortsmakaren handlar det dock inte om en bugg utan om en begränsning i hårdvaran.