Inledning

Piratkopierat saker har människan gjort så länge det funnits media att kopiera till och priset för metoden varit överkomligt. Tidigare har det handlat om böcker, mat, kläder och smycken, men under senare år har det skiftat mot lättkopierade media som data och film. Nu tycks ännu ett skifte vara för handen eftersom kopiering av datamedia knappast lönar sig i konkurrensen med strömmade tjänster som Spotify och Netflix. Nu kommer tredimensionella föremål stort.

LP-skivor var enkla att kopiera – alla gjorde blandband. En av de legendariska piratkopierarna var Sovjetunionen. För dem var inget olagligt. Många västartister fick se sig massutgivna i öst på skivbolaget Melodia, utan att de samtyckt till detta. Populärast var olika franska artister som Mireille Mathieu och Charles Aznavour, men även tyska orkestrar som James Last kopierades. ABBA och Simon and Garfunkel fick också en släng av sleven.

simonandgarfunkel001.jpg
myself.jpg

Simona i Garfunkelja var förmodligen inte alls inblandade i den här ”Best of”-utgåvan på Melodia från 1977. Den är för övrigt pressad hos Sovjetunionens grammofonskivfabrik i Riga. Uselt grafiskt tryck var en säker fingervisning om att skivan var piratkopierad.

Konserter med musikgrupper som inte fick eller vågade komma till Sovjetunionen, spelades in i hemlighet i länder som Bulgarien och såldes som piratkopierade LP-skivor över disk i sovjetiska skivaffärer.