Sammanfattning

Äntligen, sista sidan! Nu kommer chassirekommendationerna, eller hur? Nej, riktigt så blir det inte. Målet med denna guide är att utbilda kring dagens datorchassins uppbyggnad och samtidigt belysa några av de fallgroparna man kan tänka sig stöta på när basen till ens nya bygge ska väljas ut. Detta ger i slutändan dig som läsare möjlighet att själv ta ställning till vilken modell som passar bäst för just dina behov.

IMG_7288.jpg

Jonas axlar ansvaret för SweClockers chassirecensioner.

Vi hoppas att ni känner er mer bevandrade än någonsin i datorlådornas vackra (och ibland förvirrande) värld och avrundar härmed med en rad sammanfattande tips inför det kommande chassiköpet.

Köp inte ett litet chassi bara för att du kan

Visst är det häftigt att numera kunna bygga ett riktigt högpresterande system även i de mindre formfaktorerna, men bygg inte litet bara för sakens skull! Om det inte är absolut kritiskt att ha ett kompakt chassi finns det avsevärt fler valmöjligheter i det större segmentet, samtidigt som det oftast är både billigare och tystare.

Med eller utan 5,25"-platser?

Att det ligger rätt i tiden med 5,25"-lösa chassin är det inget tvivel om, men räkna inte bort denna uråldriga expansionsmöjlighet bara för att du skippar den optiska läsaren till bygget. Som vi nämnt tidigare finns det andra tillbehör som fortfarande använder sig av detta utrymmet i chassit och därför kan det vara värt att tänka till en extra gång om man kan leva utan det.

Tre grafikkort, en överklockad processor och ett ljuddämpat chassi på det, tack!

Bestäm var dina prioriteter ligger innan du spikar komponenterna till ditt bygge. Ligger fokus låg ljudnivå, sikta då på delar som faktiskt fungerar ihop med det där "tysta" chassit du spanat ut, istället för att klämma in monsterprylar som ändå måste låta fläktarna varva på hela tiden. Står istället skyhög prestanda i främsta rummet bör du dimensionera chassit ventilationsmässigt efter detta – det kommer att löna sig gällandes både prestanda och ljudnivå i slutändan.

Stöd för vattenkylning är ett svävande begrepp i chassivärlden

Chassitillverkare älskar verkligen att använda "gediget stöd för vattenkylning" i sitt marknadsföringsmaterial, vilket i verkligheten kan betyda lite vad som helst. Den som tänker bygga ihop ett eget vattenkylningssystem i den högre skolan gör bäst i att kolla närmare på vilka restriktioner som finns för tjockleken på radiatorer samt om det finns tillräckligt med utrymme för pump och eventuell reservoar.

Glöm inte att kika på SweClockers recensioner!

Du har hittat ditt drömchassi och springer snabbt iväg till butiken för att införskaffa det. När du kommer hem upptäcker du att det inte levde upp till förväntningarna och att en apa hade designat fästet för fläktfiltret. Kika därför alltid in i SweClockers testlabb och läs recensionen innan eventuellt köp!