Inledning

I takt med att allt fler samlar på sig ett eget personligt arkiv med viktiga filer växer oron för säkerheten. Att kryptera är ett vanlig sätt att stöldskydda data i företagsvärlden, men detta har ännu inte riktigt fått fäste bland vanliga användare. Kanske därför att många upplever det hela som komplicerat eller omständligt.

Det behöver dock inte vara på det viset. Mer kompletta utgåvor av Windows Vista och senare versioner av operativsystemet innehåller ett verktyg för ändamålet: Bitlocker. Mjukvaran är utvecklad av Microsoft och ger i praktiken ett stöldskydd med några få enkla knapptryck.

IMG_2104_lagring.jpg

Bitlocker kan aktiveras för både interna och externa lagringsenheter, med eller utan operativsystem. Den här guiden fokuserar främst på att kryptera enheten med operativsystemet i tre olika scenarion: med TPM-hårdvara, utan TPM-hårdvara och kompletterat av Microsoft Edrive.

För andra upplägg är förfarandet i stort sett det samma, men mindre skillnader kan förekomma. Kryptering av ytterligare enheter än den med operativsystemet är också mindre kritiskt och mer öppet för experiment; så länge en säkerhetskopia finns att tillgå går det alltid att börja om från början.

Sist men inte minst, artikeln behandlar främst Bitlocker i Windows 8 och 8.1. Vissa funktioner och inställningar kan fungera annorlunda i Windows 7. Det övergripande upplägget är dock det samma.