Tillägg i webbläsaren kan användas för att skräddarsy det mesta och lite till – en frihet som inte är helt utan risker. Många stöter på ovälkomna beteenden som påtvingad reklam och forcerade startsidor, andra råkar ut för betydligt värre olägenheter.

The extension platform unlocks powerful features that can help users get the most out of Chrome. However, it is crucial that our users stay safe from the reaches of malicious software developers.

Nu framkommer det att Google tar i med hårdhandskarna och stoppar möjligheten att installera tillägg till webbläsaren Chrome från andra källor än den egna mjukvarubutiken. Syftet är att skydda användarna genom att minska exponeringen mot potentiella angripare, som exempelvis kan utnyttja tillägg i webbläsaren för att spionera eller plantera virus och trojaner.

En liknande begränsning infördes för ett år sedan, då med undantaget att användare kan välja att fortsätta tillåta overifierade källor (dev-channel). Efter att skadlig mjukvara utnyttjat kryphålet väljer Google att även täppa till den möjligheten, en ändring som inte enbart gäller Windows-versionen utan även kommer att införlivas i Chrome för Apple OS X i juli.

Samtidigt är begränsningen kontroversiell, inte minst bland utvecklare. Vissa menar att det borde vara upp till användaren att välja vilka källor som ska vara tillåtna, andra går ut betydligt hårdare och hävdar att Google följer Apples exempel och inte längre förespråkar valfrihet utan är på väg att skapa en "inhägnad trädgård" kring de egna tjänsterna.

Enligt Google fick införandet av den tidigare och mindre restriktiva begränsningen effekten att antalet supportärenden där användare begärde hjälp med att avinstallera ovälkomna tillägg minskade med hela 75 procent.

Källa: Chromium Blog.