Microsofts operativsystem Windows 10 ska användas för allt från persondatorer till mobiltelefoner och sakernas internet eller internet of things och kommer med det sistnämnda i sju utgåvor, där funktionaliteten bland annat dikteras av målgrupp och saker som en enhets skärmstorlek.

För mobiltelefoner gäller Windows 10 Mobile, en avskalad version anpassad för 3–7,99-tumsskärmar. I samband med Asus lansering av Zenfone 2 i USA pratar styrelseordförande Jonney Shih med Mashable om operativsystemet, som han anser har sin plats inom större enheter men saknar slagkraft på mobilsidan.

The advantage of Windows is productivity and entertainment at the same time. The advantage [of Windows on phones] is not that much [when compared to iOS and Android], frankly speaking.

För saker som surfplattor och hybrider på 10 tum och uppåt ser Shih klara fördelar med Windows, som gör det möjligt att erbjuda en plattform för underhållning och produktivt arbeta i en enhet. Det här är en fördel Windows på mobiltelefoner saknar jämfört mot de dominerande operativsystemen Apple IOS och Google Android.

Medan Asus idag inte har några planer att stödja Windows 10 Mobile stänger inte Shih den dörren. Vid en följdfråga om Microsoft Continuum, som gör det möjligt att sömlöst gå från ett pekorienterat läge till mus och tangentbord, sa han att han tror det är genomförbart och skulle kunna vara ett argument för operativsystemet.