Som det konstaterades i testerna av både Benq XL2730Z och Acer XG270HU finns ett påtagligt problem med AMD Freesync, nämligen att aktiveringen av dynamiska uppdateringsfrekvenser slår ut den så kallade overdrive-funktionen. Det ger betydande eftersläpningar, särskilt i lägre bildfrekvenser, och illustreras allra tydligast i AMD:s egna demosekvens med ett roterande vindkraftverk.

Problemet drabbar den som använder ett Freesync-kapabelt grafikkort anslutet via Displayport och det finns inget annat sätt att slippa undan detta än att byta anslutning eller grafikkort. Nu ska däremot ny firmware till såväl Benq XL2730Z som Acer XG270HU ordna upp situationen och rätta till bristerna.

Benq XL2730Z återvänder till testlabbet

För att kontrollera om den nya mjukvaran har avsedd effekt gör Benq XL2730Z åter ett besök i SweClockers testlabb. Mycket riktigt, AMA-reglaget fungerar och styr nu hur skärmen beter sig i fråga om eftersläpningar. Nedan följer en beskrivning av effekten.

I AMA-läget OFF uppstår eftersläpningar på den nivå vi tidigare observerade. Reglagen på High och Premium minskar och i princip eliminerar däremot eftersläpningarna. I princip alltså, eftersom overdrive i sin tur leder till skuggor istället för eftersläp. Effekten på skärpa i rörelser är däremot stor och fördelarna överväger i de här fallen nackdelarna. Och kanske viktigast av allt är att det nu finns möjlighet att själv välja vad som passar.

Även Acer med modellen XG270HU har identifierat problemet och tillhandahåller nu uppdaterad mjukvara. Kruxet? För både Acer och Benq behöver skärmen lämnas in på service för uppdateringen till senaste version av firmware. Den som går i köptankar bör således kontrollera med butiken vilken version av mjukvaran som finns i skärmarna på lagret.

Ett problem är dock ännu inte löst, och det är kantskuggorna som inträffar i precis samma situation, det vill säga med Freesync-kapabelt grafikkort via Displayport. Benq är medvetna om detta och meddelar att ytterligare firmwareuppdateringar förhoppningsvis kan avhjälpa fenomenet. Det kan alltså vara en god idé att hålla ut ett litet tag till för den som märker av problemen med kantskuggor.

Länkar