På Computex lanserar Intel Broadwell för stationära datorer, men den som har is i magen kan till hösten inhandla den helt nya arkitekturen Skylake. Förutom nya processormodeller tillkommer en ny plattform med sockel LGA 1151, styrkretsarna i 100-serien och beroende på moderkort stöd för DDR3 alternativt senaste DDR4.

Även om Computex blir Broadwells mässa väntas partnertillverkare visa moderkort för uppföljaren. I vanlig ordning är det någon tillverkare som inte kan hålla fingrarna i styr inför årets stora komponentmässa, och den här gången är det Biostar som går händelserna i förväg genom att visa prototypen Gaming-Z170X.

Modellen bygger kring sockel LGA 1151 och den entusiastinriktade styrkretsen Z170, vilken ersätter nuvarande Z97. Nytt är framförallt stöd för massor av kanaler PCI Express 3.0, vilka till skillnad från de integrerade i processorn är ämnade höghastighetslagring med SSD-enheter.

Av bilden framgår att Biostar tagit tillvara på möjligheterna med Z170. Den första fullstora insticksplatsen flankeras av två stycken M.2-anslutningar, den övre med stöd för enheter på 80 mm och den nedre för 110 mm. Därtill märks inget mindre än tre stycken SATA Express, vilka också kan användas för att ansluta uppemot sex ordinarie SATA 6,0 Gbps-lagringsenheter.

För anslutning av grafikkort återfinns tre PCI Express 3.0 x16, men till följd av processorn begränsade antal kanaler kan endast en användas med full bandbredd. Vid installation av två eller tre instickskort delas antalet kanaler mellan platserna till x8/x8 respektive x8/x4/x4.

Andra nämnvärda finesser är fyra DDR4-minnesplatser, en påkostad integrerad ljuddel, nätverkskretsen Killer E2200 och ett antal USB 3.0. Det är också värt att trycka på att bilden visar en prototyp, vilket innebär att kylflänsar ska tillkomma och att färgsättningen på kretskortet kan komma att ändras.

Källa: Techpowerup.