Nylanserade The Witcher 3 kan mycket väl vara det absolut mest krävande spelet hittills. I SweClockers prestandatest klarar inte ens ett Geforce GTX 980 av att hålla 60 fps vid inställningen High i 2 560 x 1 440 pixlar. Ännu svettigare blir det för äldre modeller, där grafikkorten med arkitekturen Kepler ser ut att drabbas särskilt hårt av den tunga tesseleringen.

Att exempelvis Geforce GTX 780 Ti inte alls hänger med Radeon R9 290X utan snarare hamnar jämsides Radeon R9 290 går inte användarna förbi. Nvidias supportforum fylls av klagomål, där vissa till och med går så långt som att hävda att det hela är en konspiration för att tvinga gamers till att uppgradera.

Nu försöker Nvidias forumrepresentanter att gjuta olja på vågorna genom att gå ut med beskedet att grafikkortsmakaren upptäckt "ett par problem" i The Witcher 3 tillsammans med grafikkort baserade på arkitekturen Kepler, det vill säga samtliga gamingmodeller i Geforce GTX 600- och 700-serierna.

Nvidias utvecklare arbetar på att rätta till bristerna i nya drivrutiner, men det framgår inte när några sådana kan tänkas vara redo för nedladdning. Den senaste drivrutinen Geforce Drivers 352.86 WHQL släpptes i samband med lanseringen av The Witcher 3 och sägs vara särskilt optimerad för det nya spelet, vilket Nvidia kallar för "Game Ready".