Grafikkortsmarknaden präglas inte enbart av rivaliteten mellan AMD och Nvidia utan även av ett fåtal dominanta partnertillverkare. Allra mest uppmärksamhet stjäl de taiwanesiska giganterna Asus, Gigabyte och MSI, men det finns ytterligare två och desto mer lågmälda industrijättar.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att Colorful redan är förbi MSI och Gigabyte. Prognosen är att den kinesiska uppstickaren även passerar Asus för helåret 2015, vilket innebär att Colorful blir världens näst största tillverkare av grafikkort. Det förhållandevis okända företaget beräknas ha en produktionskapacitet på cirka 500 000 grafikkort i månaden.

Till skillnad från taiwaneserna fokuserar Colorful nästan uteslutande på den inhemska kinesiska marknaden, där de värsta konkurrenterna utgörs av Galaxy och Zotac. Den förhållandevis okända grafikkortsjätten väntas nå upp till 5 miljoner levererade exemplar under 2015.

Världens största grafikkortstillverkare är däremot Palit Microsystems med varumärken som Galaxy, Gainward och Point of View.