Löftet om snabb tillgång till de senaste uppdateringarna och mjukvara utan extra tillägg gör Googles Nexus-enheter till populära alternativ bland telefonentusiaster. Senaste Nexus 6 från Motorola blev dock inte den telefon många hoppats på till följd av en skärm i mastodontklassen.

Enligt en "pålitlig källa" till Android Police har Google lyssnat på kritiken och tar med sig den till nästa generation, som sägs bestå av inget mindre än två telefoner i olika storleksklasser. Det här påminner om den väg Apple valt att gå, där Iphone 6 med 4,7-tumsskärm har en förhållandevis liten skärm som passa de flesta medan Iphone 6 Plus bjuder på en 5,5-tumspanel.

Först och främst stärks ryktena om ett partnerskap med kinesiska Huawei, som sägs göra en 5,7-tumsmodell med kodnamnet Angler. Till telefonen hör processorn Qualcomm Snapdragon 810 och ett batteri på omkring 3 500 milliamperetimmar, vilket är relativt stort för en telefon i den angivna storleksklassen.

För den som söker efter en ersättare till populära Nexus 5 sägs LG åter ha fått uppdraget att göra en Nexus-enhet, som ska få en skärm på 5,2 tum. Modellen som går under kodnamn Bullhead sägs utrustas med Snapdragon 808 – samma som LG:s senaste flaggskepp G4 – och ett batteri på 2 700 milliamperetimmar.

Huawei "Angler" och LG "Bullhead" sägs göra entré i oktober, det vill säga mer eller mindre blir exakt ett år efter introduktionen av Nexus 6. Rapporten gör också gällande att ingen ersättare för surfplattan Nexus 9 finns i planerna för 2015.