Sommar, semester och nästa version av Windows. Lanseringen av Windows 10 sker någon gång under sommarmånaderna, men Microsoft har ännu inte tillkännagivit det exakta lanseringsdatumet utan lämnar fältet öppet för rykten och spekulationer. Nu tillkommer nya uppgifter som talar för en lansering i juli.

Enligt källor till såväl bloggaren Tom Warren som Neowin kommer den skarpa versionen av Windows 10 att färdigställas i mitten eller slutet av juli. Med Microsoft-terminologi innebär det att operativsystemet når milstolpen Release to Manufacturing (RTM), vilket innebär att mjukvaran lämnar utvecklingsstadiet och övergår till utrullning.

Först i kö till den skarpa versionen står deltagarna i testprogrammet Windows Insider tillsammans med utvecklare och datortillverkare, som förutsatt att uppgifterna stämmer, får förhållandevis gott om tid till att släppa nya datormodeller med Windows 10 lagom till den viktiga skolstarten.

Resten får tillgång till Windows 10 vid milstolpen General Availability (GA), vilket vid tidigare lanseringar inträffat cirka 3 månader efter RTM. Denna gång planerar dock Microsoft att erbjuda Windows 10 som en gratis uppdatering till befintliga kunder med ett uttalat mål om att nå hela 1 miljard användare.

Det kan mycket väl innebära att mjukvarujätten skyndar på introduktionen av Windows 10 och att den bredare officiella lanseringen äger rum kort efter att operativsystemet stämplas RTM.