I mer än ett decennium har svenska Tobii arbetat med teknik för så kallad Eye-tracking, det vill säga att läsa av var användaren fokuserar och tolka informationen för att styra gränssnitt i datorer. Tekniken används redan som exempelvis handikapphjälpmedel och för att analysera användarbeteenden, men kan även ge nya möjligheter i spel.

Nu tillkännager Tobii att den taiwanesiska komponent- och datortillverkaren MSI tecknat en avsiktsförklaring om att inleda ett samarbete för att ta tekniken till bärbara gamingdatorer. Det första påtagliga resultatet är en prototyp som visas upp på mässan Computex i början av nästa vecka.

– Vi är fortfarande i ett mycket tidigt skede i utvecklingen av marknaden för ögonstyrning inom datorspel. Vi räknar med att det kommer att krävas mycket tid och investeringar innan vi uppnår volymer inom detta segment. På lång sikt så finns dock en spännande potential för Tobii inom datorspel, säger Tobiis vd Henrik Eskilsson.

För två år sedan inledde Tobii ett liknande samarbete med gamingföretaget Steelseries. Det gav senare upphov till ögonstyrningsmodulen Sentry Eye Tracker, som kan användas som inmatningsenhet i allt från förstapersonsskjutare till strategispel.

SweClockers besöker Tobii