Allt mer strömsnåla processorer borgar för högre prestanda i kompakta system. Mest populära inom kategorin är Intels NUC-datorer, men alternativ finns det gott om från andra datortillverkare. En av långkörarna på den fronten är Zotac, som på årets Computex ställer ut flertalet nya modeller.

Den mest uppmärksammade modellen på plats är den sedan tidigare kända datorn Zotac Zbox SN970, en kompakt skapelse byggd för Valves vardagsrumskoncept Steam Machines. Systemet är bestyckat med ett mobilt Nvidia Geforce GTX 970M och en processor ur Intels generation Skylake, vilket talar för en höstlansering.

För övriga modeller handlar det om sedan tidigare tillgängliga chassidesigner med nya plattformar. Bland dessa märks Intel Broadwell i strömsnåla utföranden upp till 47 W med grafikdelen Iris Pro Graphics 6200 och AMD:s purfärska Carrizo som egentligen är avsedd bärbara datorer.

För de mest energieffektiva modellerna märks ett bikakemönstrat chassi, vilken används i kombination med Intel Braswell – uppföljaren till Bay Trail. Zotac påpekar också att samma chassi finns med processorfamiljen Core M, vilken är Broadwell avsedd passivt kylda enheter.

Utöver Zbox SN970 kan lanseringen för övriga modeller väntas äga rum successivt under de kommande veckorna.

► Läs alla artiklar från #computex-2015