Att upphovsrättsorganisationen Copyswede beslutat att utvidga den så kallade kopieringsavgiften till praktiskt taget all form av elektronik med lagringsmöjligheter har stött på hårt motstånd i branschen. Redan innan dess började organisationen samla in ersättning för mobiltelefoner med mp3-spelare, någonting som fick inte minst Sony att protestera.

Våren 2014 slog Lunds tingsrätt fast att Copyswede har rätt att ta ut en avgift för mobiltelefoner med musikfunktion, där specifikt mobiltelefonen W710 under Sonys varumärke Walkman stod i skottgluggen. Sony valde dock att fortsätta strida och överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Nu rapporterar nyhetsbyrån TT att hovrätten ger Copyswede rätt mot Sony Mobile när det kommer till privatkopieringsersättningen. Sony beläggs därmed betala 1,8 miljoner kronor plus ränta för att det går att lagra musik i deras Walkman-telefoner. Hur beslutet kommer få betydelse för andra mobiler är ännu oklart.

Det här är långt från den sista gången Copyswede är inblandat i en rättstvist. Till hösten möts organisationen och Samsung i tingsrätten, där frågan om huruvida datorer och surfplattor ska omfattas av avgiften ska avgöras.