Hög kvalitet har historiskt sett inte varit synonymt med bärbara datorer, men det finns undantag. Ett exempel på detta är varumärket Thinkpad, som främst riktas mot företagare men också är populärt bland kräsna entusiaster. Många är dock av åsikten att mycket av grundkonceptet med tiden förändrats till det sämre.

Think of it like stepping into a time machine and landing in 1992, but armed with today’s technology. Although not for everyone, I’m certain there’s a group of people who would stand in line to purchase such a special ThinkPad model.

I ett blogginlägg svarar Lenovos designchef David Hill kritikerna med renderingar på en Thinkpad, med vilken han gått tillbaka till konceptets rötter och försöker förnya det. Konceptet som kallas "Retro Thinkpad" och har likt äldre reliker en blå Enter-knapp, tangentbord med sju rader, bildförhållandet 16:10 och flerfärgad logotyp.

Modellen är tungt inspirerad av det forna flaggskeppet Lenovo Thinkpad X300, men är för den sakens skull inte utan förändringar. Mest påtagligt är att tjockleken gått ned till cirka 18 millimeter för att ligga i fas med andra datorer på marknaden. En annan förändring som kanske inte faller alla purister i smaken är att pekplattan inte har fysiska knappar i nederkant utan enbart i överkant.

Retro Thinkpad är i dagsläget endast ett koncept och designchefen är tydlig med att den kanske inte kommer lanseras. David Hill påpekar att utvecklingen av en sådan modell kräver en rätt betydande potentiell försäljningsvolym, varför han ber intressenter att göra sin röst hörd i bloggens kommentarsfält.