Ingen går säker från attacker. Nu står det klart att angripare lyckats lägga vantarna på en äldre version av SweClockers användardatabas och att medlemmarnas e-postadresser och (hashade) lösenord beklagligt nog hamnat i orätta händer. Med andra ord har SweClockers drabbats av ett dataintrång.

Även om lösenorden skyddas med hashfunktion bör alla medlemmar ta det säkra före det osäkra och omedelbart byta lösenord genom att klicka till Profil > Inställningar. Den som använder samma lösenord på fler tjänster bör samtidigt passa på att även byta ut dessa till unika fraser.

SweClockers kan inte annat än att beklaga det inträffade och kommer nu att genomföra en större inventering av säkerheten för att upptäcka och förhindra framtida angrepp. Den som har information om intrånget kan kontakta SweClockers anonymt via kontaktformuläret.

Vanliga frågor och svar

Vad har hänt?

– Någon eller några har kommit över en äldre version av SweClockers medlemsdatabas med e-postadresser och hashsummor av lösenord.

Är lösenorden krypterade?

– Ja, alla lösenord lagras i form av hashsummor.

Lagrar SweClockers personuppgifter?

– Nej, inga personuppgifter utöver vad som frivilligt anges i den öppna medlemsprofilen sparas i databasen.

Kan angriparna läsa mitt lösenord?

– Även om hashfunktionen erbjuder ett visst skydd finns risken att målmedvetna angripare ändå lyckas lista ut lösenordet. Det gäller särskilt om lösenordet består av ett mindre antal tecken eller förekommer i ordlistor.

Bör jag byta lösenord?

– Ja, byt lösenord på SweClockers. Den som använder samma lösenord på fler tjänster bör även byta dessa.

Klicka här för att läsa

Uppdatering: Rapport om intrånget

Bakgrund

Datasäkerhet kan tyckas vara något diffust och svårgreppbart. Precis som att det inte går att göra ett bostadshus helt säkert för inbrott går det inte heller att uppnå hundraprocentig datasäkerhet. Istället gäller det att ständigt arbeta för att höja trösklarna och redan från början se till att minimera potentiella skador av ett eventuellt intrång.

Natten mot torsdagen den 9 juli fastställdes att någon stulit SweClockers medlemsdatabas. Omedelbart efter att administratörerna försäkrat sig om att angreppet inte var pågående fattades beslutet att informera alla om det inträffade och uppmana medlemmarna till att byta lösenord. Detta skedde offentligt på webbplatsen samt via e-post till berörda användare.

Intrånget upptäcktes vid en undersökning av en omärkt databasdump som återfanns i hackerkretsar. Denna databas består åtminstone delvis av SweClockers medlemsregister med e-postadresser och hashsummor av lösenord. Det bör klargöras att SweClockers inte lagrar några personuppgifter utöver vad som frivilligt anges i den öppna medlemsprofilen.

Analys

Så länge angriparen inte ger sig till känna och informerar om tillvägagångssättet är det inte möjligt att i efterhand ta reda på det exakta händelseförloppet. Istället är administratörerna hänvisade till att analysera det inträffade och dra egna slutsatser. Detta kompliceras av att hårdvaran och mjukvaran som användes vid intrångstillfället inte längre är i bruk utan avvecklades i samband med övergången till SweClockers 6.0.

Först och främst kan det konstateras att den stulna databasen är från i början av mars månad. Eftersom intrånget inte upptäcktes förrän den 9 juli innebär det att angriparna sannolikt haft möjlighet att fortsätta utnyttja samma säkerhetshål fram till lanseringen av SweClockers 6.0, som ägde rum den 12 maj.

Den äldre versionen av webbplatsen baserades på den populära forummjukvaran Vbulletin. I efterforskningarna har administratörerna upptäckt att SweClockers.com under denna period innehöll minst en Vbulletin-relaterad säkerhetsbrist, som sannolikt utnyttjats för att exekvera kod och därigenom stjäla användardatabasen.

Det finns inga tecken på att kodbasen manipulerats eller att administratörskonton tillgripits utan allt tyder på att angriparna stannat vid att stjäla lagrade uppgifter. Även om det inte går att få några garantier sprids databasen (enligt uppgift) inte vind för våg utan förvaras hos en avgränsad grupp hackare.

Eftersom alla lösenord hanteras av en kryptografisk hashfunktion med dynamiskt "salt" per användare är det inte möjligt att snabbt lista ut lösenorden genom att använda så kallade regnbågstabeller. I praktiken innebär det att endast kortare lösenord och lösenord som återfinns i ordlistor löper någon påtaglig risk att hamna i orätta händer.

Åtgärder

Det fina i kråksången är att SweClockers 6.0 helt och hållet är skild från den äldre versionen av webbplatsen (som drabbades av intrånget). Eftersom all mjukvara är utbytt finns inte heller samma säkerhetsbrister kvar. En av huvudanledningarna till beslutet att gå över till en egen plattform var just att bli av med den ofta angripna mjukvaran Vbulletin.

SweClockers 6.0 innehåller mängder av säkerhetsmässiga förbättringar, bland annat en moderniserad hashfunktion enligt konstens alla regler. Om olyckan skulle vara framme är det extremt dyrt även för en mycket resursstark motståndare att försöka knäcka lösenord. Dessutom är det nu enklare att höja styrkan och kompensera för utvecklingen av kraftfullare hårdvara.

Det kan tilläggas att den äldre versionen av webbplatsen inte var någon standardinstallation av Vbulletin utan bland annat innehöll en på eget initiativ förstärkt hashfunktion. SweClockers administratörer är väl bevandrade inom området och arbetar ständigt med att förbättra den tekniska plattformen och de interna säkerhetsrutinerna.

Intrånget är dock en smärtsam påminnelse om att det aldrig går att vara helt säker. Alla, även vanliga användare, behöver tänka på sin personliga datasäkerhet och arbeta förebyggande. I detta fall genom att se till att använda riktiga lösenordsfraser och inte återanvända eller dela samma lösenord mellan flera olika sajter. Att installera en lösenordshanterare är en alldeles utmärkt start!

Visa mer