Den kinesiska staten söker att förlita sig mindre på andra länder och satsar därför på inhemsk utveckling och tillverkning av kretsar. Nu vill Tsinghua Unigroup, ett dotterbolag till statsägda Tsinghua Holdings, förvärva minnestillverkaren Micron för att lyfta den inhemska industrin.

Enligt Bloombergs rapport kommer Tsinghua Group bjuda 23 miljarder dollar eller 21 dollar per aktie för Micron. Vid publicering av rapporten var det en prispremie på ungefär 20 procent över bolagets marknadsvärde, där aktien vid tillfället värderades till 17,61 dollar. Kort efter nyheten steg aktien till 19,64 dollar.

Amerikanska Micron är i dagsläget världens tredje största tillverkare av DRAM, som används för primärminne, och på plats fyra inom NAND, som i folkmun kallas för flashminne och ligger till grund för bland annat SSD-enheter och lagring i allt från mobiltelefoner till surfplattor.

Kinesiska myndigheter har gett grönt ljus för affären, men kan stöta på patrull då den också måste godkännas av amerikanska tillsynsmyndigheter. Det är också möjligt att Microns ägare inte är intresserade i dagsläget, då aktievärdet på kort tid halverats från en toppnotering på 36,49 dollar den 5 december 2014.

Av rapporten framgår dessutom att Micron sannolikt bara är den första i raden av företag den kinesiska regeringen kan tänkas vilja förvärva. Enligt beräkningar från konsultfirman McKinsey & Co kan landet ha budgeterat så mycket som en biljon yuan, motsvarande 161 miljarder dollar eller 1 372 miljarder kronor, för att stärka den kinesiska halvledarindustrin över de kommande fem till tio åren.