Medan Intel är i full sving med såväl Tri-gate-transistorer som 14 nanometersteknik står AMD och Nvidia fortfarande och stampar på 28 nanometer. Orsaken stavas TSMC, som ännu inte lyckats övertyga med mer avancerade tillverkningsprocesser för högpresterande kretsar såsom grafikprocessorer. Först i början av 2016 kan det bli ändring på den biten.

Efter utrullningen av Geforce Maxwell inklusive värstingen GM200 blickar Nvidia framåt mot nästa arkitektur. Namnet att lägga på minnet är Pascal, som inte bara ska ta steget till staplade minneskretsar utan också sägs gå över till 16 nanometer med Finfet – TSMC:s motsvarighet till Intel Tri-gate.

Nu inkommer uppgifter som pekar mot att Nvidia planerar att ta tillvara på den nya tillverkningstekniken för att skapa mer avancerade grafikprocessorer än någonsin tidigare. Efterträdaren till Geforce GTX Titan X kan innehålla så många som 17 miljarder transistorer.

Det är mer än dubbelt upp från dagens Nvidia GM200 på 8,0 miljarder transistorer och även en rejäl ökning från AMD Fiji i Radeon Fury X, som för tillfället leder ligan med 8,9 miljarder transistorer. Trots detta väntas kretsen till ytan bli mindre än föregångaren Maxwell.

Den nya grafikprocessorn kombineras med den andra generationens staplade minneskretsar från SK Hynix, känt som HBM 2.0. Det ska göra det möjligt att klämma in upp till 32 GB minne och samtidigt fördubbla minnesbandbredden från den första generationen, som används i Radeon Fury-serien. Med andra ord kommer minnesbandbredden att passera en terabyte per sekund.

Den första grafikprocessorn med arkitekturen Nvidia Pascal väntas dyka upp i början av 2016.