I början av juli genomförde polisen i Göteborg en husrannsakan mot Swefilmer, som kallas för den största illegala streamingsajten i Sverige. Bakom polisanmälan står upphovsrättsorganisationen Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, som representerar flera av de drabbade rättighetsinnehavarna.

– Swefilmer har orsakat stor skada för rättighetshavarna. De som driver tjänsten har fått in ansenliga belopp genom annonsering och ingenting har gått till de som skapat filmerna, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.

Till Dagens Nyheter uppger Paul Pintér, polisens nationella samordnare i immaterialrättsliga brott, att Swefilmer dragit in mångmiljonbelopp på att tillhandahålla upphovsrättsskyddade filmer och tv-serier. I samband med tillslaget säkrades hela 13 miljoner kronor i kvarstad, pengar som troligtvis kommer från reklam och frivilliga donationer.

Efter husrannsakan meddelade sajtens administratör Ola Johansson att Swefilmer stänger ned för gott den 31 juli. Enligt Rättighetsalliansen sprids cirka 290 miljoner filmer och tv-avsnitt illegalt i Sverige årligen, där Swefilmer anses höra till de allra största svenska pirattjänsterna.