Efter några år av skyhög tillväxt ser det ut som att intresset för surfplattor är på väg att svalna betydligt. Många äger redan en platta och ser inga större skäl till att uppgradera. Samtidigt väljer allt fler att införskaffa stora telefoner och phablets med mer eller mindre motsvarande funktionalitet.

Försäljningen av surfplattor Q2 2015 (IDC)

Enligt analysföretaget IDC krympte marknaden för surfplattor och så kallade 2-i-1-plattor med 7 procent i jämförelse med samma kvartal året innan. Allra värst drabbades marknadsledarna Apple och Samsung, vars leveranser under samma period minskade med hela 17,9 respektive 12,0 procent.

Bättre går det för den koreanska utmanaren LG Electronics, som mer än tredubblade försäljningen från 0,5 till 1,6 miljoner enheter. Även kinesiska Huawei och Lenovo lyckas knipa nya marknadsandelar, vilket tyder på att konsumenter i allt större utsträckning väljer surfplattor i de lägre prisklasserna.

Analytikerna menar att orsaken till den krympande marknaden kan spåras till allt längre produktcykler i kombination med att även äldre surfplattor kan använda nya operativsystem. Det minskar konsumenternas intresse till att uppgradera och införskaffa nya modeller.