Strategin att ge ut det senaste operativsystemet som en gratis uppgradering till befintliga användare ser ut att fungera. Sedan lanseringen den 29 juli har Microsoft arbetat febrilt med att uppnå det högt ställda målet om en miljard enheter med Windows 10 till sommaren 2018. Efter knappt en månad på marknaden är mjukvarujätten en god bit på väg.

I en rad inlägg på Twitter avslöjar Yusuf Mehdi, corporate vice president på Microsoft, en rad nya siffror från utrullningen av Windows 10. Först och främst används nu det nya operativsystemet i inte mindre än 75 miljoner enheter och i 192 länder, det vill säga så gott som i varenda land på jorden.

Dessutom framgår det att hela 90 000 unika datorkonfigurationer uppgraderats till Windows 10, vilket inbegriper både traditionella persondatorer och surfplattor, vissa så gamla som från 2007. Många äldre datorer hänger således med till Microsofts nya operativsystem.

Sist men inte minst avslöjas en del användarstatistik: Gamers har spenderat motsvarande 122 år med att strömma spel från Xbox One till Windows 10 och kammat hem 10 miljoner achievements i Microsoft Solitaire och Minecraft. Dessutom har den personliga assistenten Cortana dragit över en halv miljon skämt.