Minstingen Radeon R9 Nano innehåller ingen nedbantad krets utan den fullständiga versionen av värstingmodellen Fiji. Det betyder att nykomlingen med några enkla ingrepp åtminstone i teorin skulle kunna prestera i nivå med flaggskeppet Fury X, men det är inte något som AMD tänker uppmuntra.

Nu rapporterar kinesiska Expreview att AMD kommer hålla hårt i tyglarna när partnertillverkarna tar fram egna grafikkort baserade på Radeon R9 Nano. Det är visserligen fritt fram att byta kylning och till viss del även justera grafikprocessorns klockfrekvens, men strömförbrukningen får inte passera referensdesignens TDP-värde på 175 W.

I praktiken sätter det stopp för alla slags försök att skapa skräddarsydda modeller med prestanda i närheten av den snabbare Radeon R9 Fury X. Det hindrar dock inte överklockare från att ge sig ut på prestandajakt, exempelvis genom att manuellt lyfta TDP-spärren och på egen hand höja klockfrekvenserna.

Radeon R9 Nano lanseras den 10 september. Först ut är referensutförandet medan partnertillverkarnas egna grafikkort väntas dröja till någon gång mot slutet av året.